Топ теми

Битката за минералната вода между хотелиерите Р. Калайджиев и Хр. Ковачки докара акт на община Благоевград

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” подвежда община Благоевград под административнонаказателна отговорност заради продължаващия с години спор между настоящия общински съветник Христо Ковачки и бившия Румен Калайджиев хотелът на кого от двамата харчи повече минерална вода от разрешеното количество.

Поредният сигнал в дирекцията  постъпва на 30 март 2021 г., а негов подател е собственикът на хотел „Езерец“ Румен Калайджиев. Същият настоява институцията да извърши проверка на резервоара, от който водата се разпределя към неговия и към хотела на Ковачки „Монте Кристо“, с твърдението, че в „Езерец“ не постъпвала минерална вода съгласно издадено разрешително за водовземане от 24.11.2017 г.

Миналия месец служители на дирекцията съвместно с представител на община Благоевград правят оглед на двата хотела, хигиенната баня до хотелски комплекс „Монте Кристо“ и събирателния резервоар и установяват, че в „Езерец“ действително няма минерална вода, а в резервоара под Владишкото нивото на водата е паднало под водовземната тръба за хотела, което е обяснението за сухите кранчета. За разлика от тръбата към „Езерец“, тази към „Монте Кристо“ била пълна, защото е разположена на дъното на резервоара.

Огледът показал още, че измервателното устройство, отчитащо ползваните водни количества за водоснабдяване на банята и „Монте Кристо“, е подменено, за което дирекцията не била уведомена, освен това не работело.

При извършената проверка на банята и хотела на Ковачки комисията проверяващи констатират, че обектите не работят, а монтираното измервателно устройство в банята е наред и стриктно отчита колко минерална вода влиза.

Актът към общината ще е както заради подмяната на водомера в резервоара, защото тя е негов собственик, така и за неизпълненото още от 2019 г. предписание на дирекцията за промяна на тръбопроводите, които са изградени на различни нива в резервоара, за да може водата да пълни равномерно двете тръби.

Освен община Благоевград с актове от последните проверки на Басейнова дирекция са община Рила и санданското водно дружество УВЕКС ЕООД – за недеклариране на дължимите такси за 2020 г., както и гоцеделчевската строителна фирма „Алса Инвест“ на Александър Синанов – за нарушаването на естественото състояние на речното легло и брега на р. Канина. Ползването на Рилска река за заустване на отпадъчни води е цитирано като мотив за финансова санкция във втория акт на община Рила.

Собственикът на хотел „Орбел“ в Добринище Руен Иванов ще бъде сред най-сериозно санкционираните с до 10 000 лв. заради ползваната от него минерална вода без разрешително.

Същият размер глоба – от 2000 до 10 000 лв., ще бъде наложена и на скандалния благоевградски биотец „Рубин“ за водовземане от открит канал чрез водовземно съоръжение (водоприемна бетонова шахта) без разрешително, издадено по реда на Закона за водите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Водоноската

    Калайджията и Мама Кажа продължават да си ги мерят на кого му е по-голям, да печелят и да ползват минералната вода която, по закон, е общодържавна собственост и принадлежи на всички граждани!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *