Благоевградската болница закъса за легла и медици, 25% от персонала е с Ковид, лекари искат затваряне на града

Благоевградската болница закъса за легла и медици. Над 200 са хоспитализираните пациенти с усложнения от Ковид-19, свободни легла почти не се намират, много от болните изчакват в домовете си, докато някой бъде изписан, за да бъде приет на негово място.

На фона на изчерпания леглови капацитет ситуацията става още по-драматична, тъй като 60 души от медицинския персонал са заразени, 15 лекари са с коронаинфекция, останалите са медицински сестри и санитари.

„На практика 25% от болничния персонал са заразени. Ситуацията е критична и едва се удържа, но въпреки това няма болнично отделение без медици”, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. 9-има лекари са хоспитализирани, като 3-ма са във вътрешно отделение, 3-ма в хирургично и 3-ма в кардиологично, като в последните две се лекуват и началниците на отделенията д-р Димитров и д-р Илиева. Доста са и болните медсестри, като вирусът се кара по-тежко от по-възрастните. Заради страх и притеснение, че не са обучени да лекуват болни от коронавирус, медицински сестри от отделението по ортопедия и травматология са изразили желание да напуснат. Началникът на отделението д-р Николай Пиринчиев обаче заяви, че този процес е стопиран.

На въпрос на репортер на „Струма“ къде ще настаняват болните при 100% запълнени легла, д-р Огнян Митев заяви: „Трябва да има локдаун, да се затвори градът за известно време. Това ще ограничи заразата и ще даде глътка въздух на медиците”.

Това е единствената реална перспектива и според други лекари. „Благоевград трябва да се затвори за няколко седмици – до Коледа или до Нова година, за да се изчистим от вируса. Това е отговорното решение, което трябва да бъде взето от управниците”, счита и д-р Цветанка Иванова, шеф на болничната клинична лаборатория.

„Непрекъснато се заразяват лекари и медицински сестри. Според мен по-младите медици, които го карат по-леко, трябва да се върнат в отделенията. Аз изкарах вече един път вируса. Продължавам да работя и ежедневно взимам проби. Антитела нямам, но се надявам да съм изградила клетъчен имунитет”, добави д-р Иванова.

Тестове за изследване на Ковид-19 и грип има достатъчно, тъй като болницата е закупила, но според нея вече трябва да се мисли за имунизация. В Англия вече са предупредили медиците да започнат организация за имунизиране на населението с ваксините за Ковид-19 на фармацевтичната компания „Астра Зенека“.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Спасова

    Хайде сега Томов и всички, които подкрепят безумните му идеи, доброволци в болницата! От колко време лекарите ни предупреждаваха, че точно това ще се случи! Градът е пламнал, затваряйте всичко, че хората започнаха да си отиват като на война.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *