Благоевградската лекарка д-р Каракостова видя с очите си прословутата Теракотена армия и се разходи по “Тянанмън”

Благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова посети най-бързо развиващата се икономически държава Китай. Екскурзията й започна от най-големия град Шанхай с 26 милиона население, който е в топ 10 на световните туристически дестинации заради съчетанието от исторически реликви от времето на династията Мин и модерните архитектурни сгради. В листата на забележителностите, които разгледала, са Теракотената армия от войници, които пазят гробницата на първия китайски император, манастирът на Буда, шанхайският световен финансов център с небостъргачи, конкуриращи Дубай, прочутата телевизионна кула, която е най-високата в Азия и трета в света, и сграда с формата на отварачка. В Шанхай попаднала на уникално красиво етнографско селище с много канали, заради което го определят като Венеция на Изтока. До столицата Пекин стигнала с влака стрела, който взел разстоянието от 1200 км от Шанхай за 4 часа.
“В Пекин посетих площад “Тянанмън” и по същото време покрай нас мина кортежът на японския министър- председател. В близост до площада е Забраненият град на императорите от династията Мин, който 500 г. е бил забранен за обикновените хора. Градът е конгломерат от старинни сгради, построени от легиони работници. Разходих се и по Великата китайска стена, която е символът на държавата. Строителството на отбранителното съоръжение, преминало през 3 етапа, продължило няколко века. Тя е дълга 9000 км, висока над 7 м и широка 9 м, като по нея могат да се разминат 3 колесници. Има много наблюдателни кули, на стената са загинали 1 милион китайци. Това действително е най-великото нещо, което съм виждала”, разказа д-р Каракостова.
Тя не пропуснала да разгледа олимпийския стадион, който е с уникална форма на гнездо, и зоопарка в Пекин, където направили цяла галерия от снимки на китайските панди. “Китай е държава на контрастите. Със супермодернистични сгради за богатите и обществени тоалетни за бедните, които живеят в апартаменти кутийки, в които няма сервизни помещения. Иначе средната работна заплата е 6000 юана, или 1500 лв. Образованието е задължително от 1-ви до 9-и клас. Държавата се нуждае от работници, но е абдикирала в социален план. 1000 долара е месечната такса за детска градина, ако имаш трето дете, глобата е 50 000 долара, което е направено за ограничаване на раждаемостта. От всичко, което видях, несъмнено е, че това е новата световна велика сила”, категорична е д-р Каракостова.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *