Благоевградската литераторка Зоя Петрова даде цяла пенсия за награди в конкурс в памет на сина си Ради

Цяла учителска пенсия отдели благоевградската литераторка и писател Зоя Петрова за награден фонд на конкурса „Изгонване на търговците от храма”, който организира и посвети на покойния си син Радослав Малинов. В начинанието си бившата учителка бе подпомогната от най-добрия приятел на сина й – известният писател Калин Терзийски, който също се включи щедро в наградите със свои картини, както и от столичната библиотека, в която се проведе церемонията по награждаването.

Конкурсът за есе за младежи от 16 г. до 25 г. бе посветен на сблъсъка между духовното и материалното и преосмисляне на днешните консуматорски ценности. В него взеха участие 25 младежи от цяла България. Журито, съставено от най-добрите пера на съвременната българска литература Деян Енев, Бойко Ламбовски и К. Терзийски-Кайо, сериозно се затрудни в излъчването на победителите, тъй като есетата на младите творци бяха изключително креативни и равностойни в професионален план. Тъй като все пак едно от тях трябваше да бъде отличено с първа награда, журиращите се спряха на Дамян Михайлов, който получи наградата си от директора на библиотеката Юлия Цинзова. Негови подгласници станаха Кристина Ясенова, Синтия Котис и Aтанас Караджов.

Дамян Михайлов е студент по режисура за драматичен театър в НАТФИЗ и лауреат от последната олимпиада по философия. Младежът спечели с развитата си в есето теза, че нищо не бива да се заклеймява прибързано, дори и консуматорството, защото то е стремеж към нещо по-голямо от това, което човек притежава.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *