HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградска бизнес дама дава безвъзмездно на семейства 2 къщи и 14 дка в Лешко, категорична е: Искам селото да се възроди

Известната собственичка на салон за красота в Благоевград Ирина Ролева предложи на безимотни семейства без наем 2 къщи и 14 дка земя в с. Лешко.

„Едната къща е на баща ми, състои се от 3 стаи на две нива, строена е през 1967 г. и й трябва ремонт на покрива, другата е на 150 години, била е на дядо ми, двуетажна е, като първият етаж е зимник и изцяло изграден от камъни, а на втория етаж има 4 големи стаи. Част от покрива на втората къща е паднала, но в имота има здрави материали за ремонт”, описа селското си имение Ирина.

„От 2002 г. имотът не е поддържан, бяха ограбени част от мебелите и кабелите за ток, по тази причина ток има до къщите, но вътре не. Мебели имаме, не е проблем. В мястото има бунар, пътят до него е черен, но на 2 км има асфалтов път и автобусна спирка”, разказа бизнес дамата.

Тя се решила да даде безвъзмездно и дългосрочно къщите и земята в Лешко, водена от единствената идея да допринесе за съживяването на селото, което винаги ще остане в нея с детските й спомени за много хора, деца и животни.

„От хората, на които ще дам къщите, искам само да са отговорни и амбициозни – аз ще им дам дом, а те ще намерят тук своята приказка”, каза вчера пред „Струма“ Ирина. Предложението й се радва на доста голям интерес. До края на седмицата тя има насрочени срещи с 3 семейства – от Перник и София, които искат да разгледат къщите. „Надявам се да са без деца, защото ще им е малко неудобно да пътуват всеки ден до града за училище, но пък в края на краищата не е толкова далече – Благоевград е само на 15 км”, каза младата жена и призна – доскоро самата тя често мислела да се прибере на село и там да живее, но засега бизнесът я задържал в големия град.

Ролева далеч не е единственият собственик на имоти в Югозапада, включил се в интернет инициативата на бургаска художничка “Имот под наем без наем”. Тази платформа не е социална помощ за хора в затруднено положение, а е свързана с идеята за заселване на празни селски къщи с цел възраждане на българското село.

Кюстендилец, който е посочил в обявата си в специализирания сайт beznaem.com само телефон за връзка, предлага стая с възможност за разширение и при желание работа на младо семейство, за което предпочита да е от турски произход. Същият е предупредил, че ще подбере бъдещите си наематели без наем след кастинг, на който ще се вземат за предимство техническите умения в строително-ремонтните работи на мъжа, както и желанието му да се занимава със зеленчукопроизводство, овощарство и 50 пчелни семейства.

Тричленно семейство от Перник – майка на 60 г. и двамата й синове – на 32 и 38 г., компютърни специалисти, вървящи в комплект с 2 котета, осигурена надомна работа и без вредни навици, спешно търсят вила или къща за стопанисване с 3 стаи, вътрешна баня и интернет покритие в Благоевградска, Пловдивска или Софийска област. Майката твърди, че се интересува от биоземеделие, орхидеи и пчеларство и е склонна да предоставя част от продукцията на наемодателите, на които дори предлага изпитателен срок.

Здравка Сотирова от кюстендилското с. Скриняно предлага без наем двуетажна къщичка с двор в родното й село.

Благоевградчанинът Ивайло Цветанов търси в цялата страна имот без наем за стопанисване, по възможност в някое по-запустяло селце.

За разлика от него, към благоевградско село се е насочила рускинята Татяна, която търси без наем къща с двор, която да пази и стопанисва. Единственото й условие е домът да й бъде даден за дълъг период от време.

Ирена Ненчева търси в Пиринско малка къща без всякакви условия, а Марина – каквато и да е къщурка в Рила или Родопите.

Емил от Радомир предлага „помощ на мъж или жена, които няма къде да живеят“. В Перник той обещава да им подсигури храна, ток и телевизия срещу помагане в селски двор и хранене на животинки.
Към природата на Югозапада се е насочила и приложничката Надя, която търси място за живеене през пролетта за себе си и двете си деца. „Скоро трябва да напусна жилището, в което живея сега, работя дистанционно от вкъщи. Търся къща с двор в непосредствена близост с природата, нямам нужда от удобства. Имаме опит с живота на село”, обяснява дамата.

Подобни сайтове има и в много западни страни. Например напук на немската поговорка „Две котки и една мишка, две кучета и един кокал, две жени и една къща – това никога не свършва добре”, в Германия напоследък сериозно набира скорост аналогичен сайт, в който по-възрастни жени търсят други такива за съвместно съжителство. Чрез него няколко дами се групират и се заселват в къщата на едната от тях, другите дават жилищата си под наем и групата се издържа доволно от наеми и пенсии.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *