Благоевградска област на 18-о място в страната с домашен интернет, най-активни по ползването му жените висшистки

Благоевград е едва на 18-то място от 28 области в страната по ползване на интернет в домовете, показват данните на Националната статистика след изследване за миналата година. В Пиринския край 75.8% от домакинствата имат достъп до интернет при средно 78.9% за страната, което ни праща в долната половина на таблицата.

Любопитно е, че до 2014 г. областта беше с неизменно по-високи показатели от усреднените за страната, след което обаче доста други области ни изпревариха.

През 2020 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област София (столица) (90.8%), а с най-нисък – област Видин (44.8%).

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Благоевград, които използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично, е 71.9%. По-активни са жените – техният относителен дял е 74.8%, докато за мъжете той е 69.1%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Благоевград по образование – докато 92.3% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, тези с основно или по-ниско образование са само 52.9%.

През 2020 г. резултатите показват, че относителният дял на лицата от областта, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация, е 35.3%, при средно за страната 26.9%. В отделните области на страната този дял варира между 50.3% за област София (столица) и 3.7% – за област Добрич.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *