Благоевградска учителка посреща учениците си в първия учебен ден по оригинален начин – преобрази класната стая в кораб, за да плуват първокласниците към острова на знанията

По оригинален и изключително впечатляващ начин е избрала да посрещне учениците си класният ръководител на 1 „д” клас в иновативното VIII СУ „Арсени Костенцев” – Благоевград Валентина Карадачка. Учителката заедно с колежката си по изобразително изкуство Димитрина Гошева са превърнали  класната стая на първолаците в истински морски шедьовър. Вчера репортер на „Струма“ стана свидетел на довършителните щрихи от няколкоседмичния труд на педагозите по преобразяването на помещението. На подиума пред черната дъска е монтиран кораб, който ще пори вълните, за да отведе учениците към острова на знанията. По стените пък греят различни пана с орнаменти от морското дъно, съчетаващи приложно и изобразително изкуство, а за повече настроение и цветност Д. Гошева изрисува и цокъла с цветя, гъбки и любими детски герои.

„Идеята ми е да посрещна учениците по по-нестандартен начин, а не с традиционното „Добър ден, добре дошли! И тъй като имам артистични наклонности, се спрях на морския сюжет, като ще разиграем малка сцена с роли. Аз ще съм капитанът на кораба, колежката от групата за целодневно обучение ще е помощник-капитанът, учениците ще са екипажът и с кораба, наречен „Вълна 1 „д“, ще отплуваме към острова на знанието”, сподели Валентина Карадачка, която една година е била учител в детска градина, три години е учител в ЦДО в VIII СУ и сега за пръв път ще води ученици като класен ръководител. По този повод учителката сподели, че се вълнува не по-малко от учениците си и с нетърпение очаква първия учебен ден. Тогава децата от първи 1 клас ще бъдат изненадани с макети на моряци, които сами ще трябва да намерят място на кораба, за да плуват дружно в морето на познанието.

В.Карадачка подчерта и че работят в пълен синхрон и разбирателство с колежката й по изобразително изкуство. Тя намерила рисунки, споделила идеите си Д. Гошева и двете пристъпили към реализирането на морския проект. Любопитното е, че по същия начин Димитрина Гошева, която е и изтъкнат художник и мозаист, работи и с класните ръководители на 1 „а” Щеряна Вучева и на 1 „г” Гергана Баркова. Така  учениците от 1 клас ще влязат в ролята на изследователи на знанието. В стаята им вече има изрисувани двама гидове с лупи, които ще ги водят по пътя, осеян от глухарчета, разпространяващи наученото от букварчетата. Стаята на 1 „а“ пък ще бъде украсена с мотиви от Пипи дългото чорапче, като в момента там тече подготовка за започването на работата

„Целта е децата да се чувстват комфортно и уютно в стаите, още повече че ще са по цял ден тук“, сподели за иновативното оформление на класните стаи, изпълнено с много позитивизъм и настроение, Д. Гошева. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *