Благоевградските адвокати сред 5-те колегии, поискали оставката на главния прокурор и правосъдния министър

Пет адвокатски колегии, сред които и благоевградската, поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов. В отворено писмо адвокатските съвети от Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Смолян заявиха, че започват подписка сред гилдията и гражданите, и са готови да започнат ефективни протестни действия в рамките на закона, докато оставките не станат факт.

„Нашата позиция е реакция на грубото погазване на държавността и правото. Не може да се поругава българското знаме и главният прокурор, който е на върха на институцията, призвана да пази законността, да казва, че няма да извърши проверка. Грубо беше погазен не само символът на българската държавност, но и достойнството на президентската институция. Всеки е равен пред закона, но не и по този начин да се влиза силово и показно в институциите, да се изнасят  доказателства срещу обвиняеми, които още не са осъдени. Главният прокурор засили до крайна степен негативното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си неуважение към презумпцията за невиновност, създавайки опасната и противозаконна практика да се представят в аванс части от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изведен от контекста, с цел да се дискредитират определени граждани, срещу които държавният апарат е решил да окаже репресивно въздействие. Недопустимо е поведението на правосъдния министър, който е наш колега, спрямо друг наш колега адвокат  Христо Иванов”, заяви председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Мария Георгиева.

Тя добави, че общата позиция на петте адвокатски колегии е подкрепена както от управителните органи, така и от членовете, като само вчера над 100 адвокати от Благоевград са изпратили писма на служебната поща.

„Уважаеми колеги, съграждани, до вчера в опасност беше демокрацията в страната, от вчера в опасност е държавността. Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по безпрецедентен начин държавните институции, правата и достойнството на българските граждани. Поради това ние апелираме за незабавни оставки на г-н Иван Гешев и на г-н Кирилов от заеманите от тях постове“, с този призив завършва декларацията на адвокатите

С остра позиция излезе и Висшият адвокатски съвет, като заявяват, че ще инициират обществена дискусия по поставените проблеми в защита на върховенството на правото и Конституцията.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


Факсимиле на позицията на адвокатите

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Жиката

    Една голяма ЛЪЖА! Адвокатите подписали в Благоевград са 16 ! Ако и в другите градове е така.., умирам от смях.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *