Благоевградските дъновисти започнаха строежа на Образователен център в Еленово

Благоевградските дъновисти направиха във вторник първа копка за Образователен център на общество „Бяло братство”. Мястото е местността Ушите в землището на с. Еленово, над „Екоботълс”, на метри от православния храм „Св. Архангел Михаил”, където служи отец Стоян Бербатов. Съвсем близо са още храмовете на Евангелска петдесятна и Евангелска съборна църква, Християнски център „Антиохия” и т. нар. „Град на Дявола”, представляващ къща насред полето, в която живее бившият миньор Тони Рокера.

Първата копка на бъдещия Образователен център в този религиозен хаос бе направена след изгрева на слънцето от най-младия член на групата благоевградски дъновисти – лекоатлетът Николай Първанов, възпитаник на факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт” в ЮЗУ. В групата строители бяха още ръководителката на общество „Бяло братство” в Благоевград – учителката по български език в ІV ОУ в кв. „Грамада” Спаска Миховска, пенсионираният експерт от РДГ Елка Анева и др.

Мястото, където строежът започна, е 3676 кв.м, дарени на групата от техния член Иван Любомиров Иванов. Дарение е и проектът на Образователния център, дело на арх. Йордан Стоянов. Сградата ще е куполовидна, обградена от тучна морава, подобна на образователните центрове в Бургас и Стара Загора.

Благоевградските дъновисти са с идеята Образователният център да стане духовно средище на Югозапада, защото друг такъв в тази част на страната няма, и притегателен център „за Душите, жадуващи за Културата на Любовта, Мъдростта и Истината”.

В Благоевград последователи на Петър Дънов, когото те наричат Учителя, е имало още по времето на социализма – Александър Динов, Нестор и Никола Караджови и Димитринка Ташкова са първите местни дъновисти. Официалната регистрация на благоевградската група е на 04.03.2003 г. в Окръжен съд – Благоевград, но с цел узаконяване на цялостната работа по подготовката за строежа тя е пререгистрирана на 16.11.2009 г. като местно поделение на Духовно общество „Бяло братство”.

В момента групата дъновисти наброява 16 души, които редовно играят паневритмия на баира над кв. „Еленово”, и още толкова, които се включват епизодично в общия живот. Дъновистите си имат библиотека, която разполага с всички книги, издадени досега със словото на Дънов – те се помещават в къщата на Миховска, под чиято редакция са издадени повече от 50 книги, а библиотекар е Димитринка Ташкова, която ги дава срещу подпис в читателска карта. 3 пъти седмично дъновистите се събират, за да четат и обсъждат въпросните речи, веднъж седмично пеят и свирят на музикални инструменти под ръководството на Огнян Георгиев, когото благоевградчани извън братството познават само като художник. Имат и неделни беседи, колективни молитви, съзерцание, енергийни упражнения и т.н. Всяка година от 22 март до 22 септември играят паневритмия и участват в Рилската лятна школа. Сред по-атрактивните им занимания са молитвените наряди и т. нар. „Обграждане на Благоевград с положителните импулси на живото слово”, чрез които дъновистите смятат, че проникват в най-дълбоките сфери на психоаурата на Земята.

Сред „отличниците” на Бялото братство в Благоевград е членът им Веселинка Милетиева, учителка в бившия Техникум по текстил, която през 2005 г. участва в Световния конгрес по спортна медицина в Белгия с доклад за въздействието на паневритмията върху психо-физическата кондиция на хората. В групата всеки член е тясно специализиран – например Мариана Коджабашева показва на новодошлите дъновисти правилната игра на паневритмия, Наталия Първанова следи за всяка новоизлязла книга със словата на Дънов и т.н.

От 2011 г. благоевградските дъновисти усилено засяват обикновена пшеница и лимец, като първо всяка нива се обикаля в посока, обратна на часовниковата стрелка /каквато е посоката и на паневритмията/, а после на 4-те й ъгъла се четат молитви за благодат и плодородие. Мероприятието е свързано с беседата на Учителя „Хлябът и живата енергия” от 22 май 1921 г., в която Дънов обявил, че хлябът е даден от Бога както въздуха, слънцето и водата и не трябва да се купува и продава. Според него продажбата на насъщния е грях и България трябва да стане първата страна, в която хлябът ще бъде безплатен, според нуждите на човека. Дънов е дал и срок на последователите си да извършат това свято дело в България най-късно до 2021 г. Тъй като времето не е много, в момента благоевградските дъновисти засяват ударно, заделят семе за следващата година на групите в Разлог и Дупница, където явно не са толкова добри земеделци. В областния център на Пиринско дори вече се е обособила малка група, която не купува хляб – храни се с хляб от подарено жито или такова, което са разменили за други храни като кестени и картофи. Двама от местните дъновисти – Венцислав Славев и Иван Андонов, вече имат зад гърба си засадени с лимец 150 дка в Родопите, където хората им дали доброволно земите си.

Вдъхновени от думите на Учителя, че от чистотата на Леденото езеро под Мусала зависи благосъстоянието и чистотата на цяла България, благоевградската група редовно чисти езерото въпреки леденостудените му води. В момента в него има останала една стоманена тръба, която обаче е много тежка и не може да се извади без техника.

Според Е. Анева предстоящото строителство на Образователен център в Еленово ще е много тежко за нея и братята и сестрите от братството, защото мястото е стръмно, с ерозия и подпочвена вода, поради което трябва да се вдигнат укрепителни стени. Освен това почвата е доста камениста и суха, което допълнително ще затрудни изпълнителите. Не на последно място, притесненията им са свързани и със средствата, събрани от дарения, които едва ли ще им стигнат за мащабния проект.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *