Благоевградските районните съдии разгледали 5479 дела през 2016 г., шефката Вера Коева им пожела здраве, по-малко стрес и работа, и по-високи заплати

Благоевградските районни съдии са разгледали 5479 дела през 2016 г., от които 2992 граждански и 2487 наказателни, като средната месечна натовареност на един магистрат е 40 дела. Данните бяха представени от новия председател на съда Вера Коева на годишното отчетно събрание в присъствието на районния прокурор Борислав Ковачки, ръководителя на Административен съд Мария Тодорова, окръжния съдия Петър Узунов, директора на ОД на МВР – Благоевград комисар Николай Хаджиев, шефа на съдебна охрана Тодор Сарандев и адвокати.

Съдия Коева не скри, че са възникнали затруднения в гражданското отделение заради текучество – двама съдии се преместиха в други съдилища, което обаче не се е отразило на качеството на работата, тъй като над 80% от делата са приключени в 3-месечния срок и болшинството от тях са потвърдени на горните инстанции. В тази срочност са над 85% от наказателните дела, по които осъдените лица са 452-ма, като преобладават престъпленията срещу собствеността на гражданите, оправдателните присъди са 26, а сключените споразумения 256.

Съдиите по вписванията имат 6158 акта, като преобладават договорите за аренда и наем на земеделски земи, което се обяснява със засиления интерес към субсидии по програми на ЕС. Държавните съдебни служители са имали 173 нови дела през отчетния период, като са успели са съберат 363 753 лв. Бюрото по съдимост е издало 12 218 акта, от които над 9000 броя са свидетелствата за съдимост.

Съдия Вера Коева определи като много добри резултатите на съдиите и обяви, че ще продължи усилията си за разкриване на нови щатове в администрацията и обновяване на материалната база. Тя заяви, че тази година няма да има конкурс за „Служител на годината“, тъй като успехът на всеки е дело на екипна работа. „За мен не е важно един съд да е модел, а да се работи спокойно и служителите да са здрави. Пожелавам ви здраве, все така отговорно и професионално отношение. По-малко работа, по-малко стрес и по-високи заплати”, каза в заключение Вера Коева.

„Имаме повод за гордост, нашата работа е сериозна и трябва да се отърсим от излишното напрежение”, призова и съдия Калина Иванова, която отговаря за наказателното отделение. За гражданското отделение временно отговаря Гюлфие Яхова до провеждането на избор от общото събрание на съдиите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *