HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградските рибари обявиха бойкот на концесионерите на язовир „Стойковци“ заради непосилни такси

Благоевградските рибари обявиха бойкот на концесионерите на язовир „Стойковци“ заради въведените непосилни такси за улов и вече никой не ходи там.

Въпреки почти летните температури, вчера в язовира, който се намира само на 22 км от Благоевград, нямаше метната нито една въдица, увери се на място екип на „Струма“. Нямаше и никакви хора. Единствените живи души бяха десетина гъски, плаващи спокойно из кристалните води на „Стойковци“, и няколко кучета помиярчета, които живеят в района. Две от тях се въргаляха на слънце пред бившата вече сграда на „Напоителни системи“, която концесионерите – братята Милен и Венцислав Методиеви от София, получиха в края на миналата година като бонус заедно с язовира за 10 г. срещу 2000 лв. месечна аренда.

През зимата братята обявиха, че ще направят в сградата рибен ресторант, но до момента няма и следа от ремонтни работи, само дворът пред заключената сграда е покрит с понтони – конструкции от празни варели с летви върху тях, които софиянци явно искат да наредят по брега на язовира за улеснение на евентуалните риболовци. Няма ги и обещаните лодки и водни колела за разходка в язовира – само една малка моторна лодка на трупчета пред оградата показва, че засега единствено концесионерите се отдават на това удоволствие.

Освен че нямаше рибари, караваните по брега също са изчезнали – има останали само 2-3. Според любителите на риболова колегите им прибрали повечето от малките бунгалца, отново по финансови причини – концесионерите им търсели по 700 лв. наем на година или ги гонели извън 3-метровата брегова ивица.

Във водата нямаше и лодки, които вече също влизат срещу заплащане, липсваха и работници въпреки твърдението на концесионерите Методиеви, че през март ще зарибят “Стойковци“ с пъстърва, толстолоб и бял амур.

С празните брегове, гладката смарагдовозелена вода и тишината в сряда, 2 дни след началото на астрономическата пролет, язовирът нямаше нищо общо с атмосферата тук от края на март миналата година, когато по брега имаше цели семейства, много от които дошли от София, мъжете седяха, закачили на единия край въдиците си, жените се въртяха около барбекютата, а децата търчаха по брега в опит да се надбягат с кучетата. Някои оставаха по цяла седмица с караваните си, за които не плащаха нищо, други опъваха палатки – пак безплатно, трети пристигаха, въоръжени само с едно рибарско столче и трудно обяснимия ентусиазъм да седиш неподвижен часове наред в очакване на онзи улов, който ще остави приятеля ти без думи.

Вчера се оказа, че рибари все пак има, но не около язовира, а на няколко километра от него, на моста за с. Бучино.

Първият, до когото спираме, е Илия Касапов, който е метнал въдицата през перилата в очакване на скобар. Касапов работи в намиращата се в съседство фирма „Агромах“ и разказва, че в момента е в обедна почивка и се опитва да лови риба, колкото да убие времето. Акцентът тук пада върху „опитва“, защото рибата днес не кълвяла. „Ей там, вляво, се вижда цяло стадо, ама нещо ми заобикалят червея“, обяснява с усмивка Илия.

Спомня си как веднъж уловил оттук скобар кило и нещо, което си е много за този вид риба, но бърза да уточни, че тогава било студено, а на студ най-много риба се хваща, сега вече било прекалено топло за успешен риболов в река Струма. После усмивката му помръква, когато го питаме защо не ходи на язовир „Стойковци“.

„А, няма да стъпя там“, категоричен е майсторът. До миналата година ходел много често, замятал въдицата и обикалял брега да бере мащерка, така че дори когато нямало риба, не се връщал у дома с празни ръце. Приятел обаче наскоро му разказал за новите условия на риболов от язовира, откакто го взели частниците. „Даваш 8 лв. за една въдица, после ти теглят рибата, която си уловил, и си плащаш и нея, отделно плащаш и за риболовен билет 25 лв., е, кой може да издържи такъв разход, тия софиянци явно са решили за един месец да си избият цялата концесионна такса за годината, ама няма как да им се получи“, разсъждава Илия.

Зад гърба му пробват слуката си двама софиянци. Ани и Илия са метнали две въдици в Струма, и те в очакване на скобар. Ани признава, че е тук по-скоро заради слънцето – да направи малко тен на лицето, а баш рибарят в двойката им бил Илия. Той пък идва от София специално заради скобара под моста за Бучино.

„Това е най-хубавото място за ловене на риба между София и Петрич, защото е шумно, а шумът гони кормораните и рибите се чувстват тук спокойни, освен това ми е много удобно заради магистралата“, обяснява столичанинът.

И той е на червеи, които си носи от София, предишния ден пробвал да лови на сурова сланина, но рибарското му кошче все празно си останало. „Риба няма, но пък гледката е страхотна“, казва софиянецът, сочейки към виещата се под него мътна река Струма и хвърляйки тайно око към въдицата на Ани с надежда поне тя да извади някоя рибка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *