Благоевградските състезатели се върнаха в закритите спортни обекти след 83-дневна пауза

Благоевградските спортисти се върнаха в закритите обекти след 83-дневна пауза във връзка с пандемията от коронавирус, след като вчера бяха отворени всички зали и басейнът в областния център на Пиринско. Първи към нормалната си среда се върнаха състезателите на клубовете по спортна гимнастика „Л. Солачки“ и „Пирин Благоевград-2011“, останалите прилежащи помещения към комплекс „Пирин“ /Спортния интернат/ и зала „Скаптопара“ също са готови за експлоатация и се очаква да бъдат „нападнати“ до края на седмицата от борци, самбисти, баскетболисти, волейболисти, хандбалисти… В най-добра форма са лекоатлетите на „Джордан“, които направиха едномесечна активна почивка до средата на април, ала след това се върнаха на пистата в интерната. Повечето от възпитаниците на треньора Йордан Янев не си губиха времето у дома. Отличничка в карантината бе Михаела Иванова, която взе препятствия и водеше занимания в Симитли, а баща й направи специална шейна за допълнително натоварване.

„Не вярвам много в тези работи с коронавируса. Нещата се преекспонираха. На практика не сме спирали и се надявам да проличи на първите състезания, които са планирани за средата на юли“, коментира осмият на дълъг скок от Олимпиадата в Москва-80 Й. Янев. В потвърждение на думите му на вчерашната тренировка бронзовият медалист от балканиадата за юноши до 20 г. Христо Панев пробяга 600 метра за 1:24.00 минути, което е съвсем близо до неговото лично постижение. На другия полюс е ситуацията в ХК „Интер“, където занимания не се предвиждат поне до края на месеца. „Звънят ми родители и питат, но засега не мога да рискувам. Хандбалът е контактен спорт, има топка и единоборства. Не виждам светлина в тунела, тази състезателна година съм я отписала. На 30 май има събиране на федерацията, тогава ще мислим. Нагласата ми е да започнем чак през септември. Но иначе хората са му отпуснали края, по центъра и Бачиново е пълно. Няма да се изненадам, ако и в началото на новия сезон някои родители се поколебаят да си пуснат децата в залата“, заяви хандбалната треньорка Софка Арабаджиева.

Не бързат с рестарта и в „Евробаскет“, чийто наставник Николай Хаджиев бе на оглед в интерната и з. „Скаптопара“. „Решили сме да започнем на 1 юни. Дотогава ще се подготвим и ще подредим графиците, има някои неща по организацията на тренировките“, сподели Н. Хаджиев. „Спазили сме всички предписания и предохранителни мерки, има дезинфектанти на входа, мери се температурата на всеки, който влиза. Залите са готови и в очакване на спортистите“, коментира управителят на СК „Пирин“ Васил Калайджиев.

Закритият басейн с олимпийски размери за първи път от началото на извънредното положение /13 март/ прие плувците на „Пирин“ и „GD Sport”, но на този етап тренират само участващите в държавни първенства, а децата от подготвителните групи остават у дома.

ИВАН ДЕЛЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *