Благоевградските хористи от “Ален мак” пяха в Златната зала на Музикферайн във Виена

Хористите от благоевградския смесен хор “Ален мак” към читалище “Н. Вапцаров” пяха в залата, в която всяка година се провеждат новогодишните концерти на Виенската филхармония. Изключителния шанс те получиха с одобрението за участие в IХ световен хоров фестивал на мира “Виена 2018”, в който участваха 44 състава от цял свят, от тях само 4 на възрастни.
Събитието е под патронажа на австрийския канцлер и с подкрепата на парламента и Хора на виенските момчета с артистичен директор и главен диригент Гералд Вирт. Финалът на 4-дневния фестивал бе с две галавечери в Златната зала на Музикферайн, в която след индивидуалните изпълнения всички хорове заедно изпълниха химни и песни, специално разучени предварително от всички участници. Около 1600 души се събраха в катедралата “Св. Стефан” за откриването, на което всички се обединиха в един огромен хор под диригентството на Г. Вирт.
“Същата вечер с още 7 състава имахме концерт в църквата “Шуберт”, в която бил кръстен големият композитор, а подобни концерти, наречени “Гласове за мир”, имаше в цяла Виена”, разказва диригентът на “Ален мак” Йоланта Лазарова.
На следващия ден концертът им в Ротондата предизвикал живия интерес на диригента на Хора на виенските момчета, който настоятелно помолил колежката си Лазарова да му изпрати обработки на български народни песни, подчертавайки, че една от най-популярните в репертоара на хора им е “Дилмано, Дилберо” по обработка на Кр. Кюркчийски.
В рамките на фестивала всички участници изнесли концерти в социални домове и заведения във Виена, на благоевградчани се паднало да пеят на сцената в старческия дом “Шмелц”, който ги изумил с чистота, красота и удобства за възрастните хора. От “Ален мак” не пропуснали да се снимат за спомен пред знамената на ООН след изнесения концерт в централата на Обединените нации. Сред най-запомнящите се вечери със сигурност ще остане тази в голямо местно заведение, в което на съседните маси били хористите от още 20-ина състава.
“Всички се редувахме да пеем, няма млади, няма стари, песните ни свързаха и вечерта се превърна от обикновена вечеря в красив празник на музиката”, още преживява емоцията Йоланта Лазарова и през смях си спомня как китайски диригент се опитвал безпомощно да хване ритъма на нашенското “Ширто”, а по щастлива случайност сервитьорката била сръбкиня и сърцато подкрепяла българите.
За чисто битовата страна на преживяването във Виена благоевградските хористи също разказват с респект. Били настанени в хотел във виенската гора на 10-12 км от центъра, където освен на перфектна чистота се наслаждавали на тишина и спокойствие. С изненада установили, че за движението в австрийската столица няма часове пик и всичко е перфектно организирано, включително и посещенията на музеи и галерии, където въпреки немалкия туристически интерес опашки и натрупване на народ нямало. Диригентът Й. Лазарова побърза да уточни, че хористите навсякъде всичко си плащали от джоба, като подчерта заслугата и на читалището и общината за покриване на пътните разходи.
“От кметството за предстоящата 95-а годишнина на хор “Ален мак” ни отпуснаха сума, която успяхме в голямата част да си спестим за предстоящите ни изяви във връзка с рождения ден”, обясни дамата. Тя не може да спести огромната си благодарност към целия екип за доброто настроение и чувството за хумор, с което се посрещали дребни неудобства, като това да се преобличат за концерт в автобуса, тъй като нямало време и място за тази цел преди сцената.
Голямата радост за благоевградчани била, че пловдивският хор “Детска китка” с диригент Яна Делирадева завоювали златния медал в конкурс за детски и младежки хорове, който се провел по време на музикалното събитие.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *