Благоевградските ІV ОУ и VІІІ СУ въведоха дистанционно обучение за всички, без първокласниците, разделени на групи, те влязоха в класните стаи

Дистанционно обучение за всички ученици, с изключение на първокласниците, въведоха в благоевградските ІV ОУ „Димчо Дебелянов” и VІІІ СУ „Арсени Костенцев”, след като получиха разрешение от министъра на образованието. Така във вторник в късния следобед класните ръководители от училището в квартал „Грамада” информираха родителите, че от сряда /18.11./ до 27 ноември се преминава към обучение в електронна среда от разстояние. В подготовка за онлайн уроците в събота бе тествана системата с пробно влизане в  Microsoft Teams.

Припомняме, че ситуацията в ІV ОУ бе особено критична преди няколко седмици, когато под карантина бяха към 100 ученици и отсъстваха 14 учители, или почти половната от 30-членния колектив. Тогава не се стигна до преминаване към дистанционно обучение и една от причините бе, че 80 процента от анкетираните родители бяха против. Благодарение на бързата реакция на ръководството в училишето по спешност влязоха 11 заместващи учители.

Добрата новина е, че педагози, преборили коронавируса, взеха един по един да се връщат на работа. В същото време обаче други излязоха в болнични, а за съжаление има и учители с пневмонии, чието възстановяване ще трае месеци. Към момента отсъстват 10 учители, като най-засегнатити са именно преподаващите в начален етап.

В петък директорът на ІV ОУ Илиян Чапкънов отправил предложение до МОН за дистанционното обучение, този път със съгласието на повечето родители.

Вчера по предварително изготвено разписание онлайн часовете започнаха в 8 ч. сутринта, а на училище бяха само двете паралелки първокласници, чиито класни ръководители също са в болнични. Децата, разделени на общо 4 групи, са разположение в отделни класни стаи и както сами споделиха, искат да ходят на училище, а не да учат от вкъщи.

В VІІІ СУ също е създадена необходимата организация. Там паралеките с първокласниците са 4, но едната е под карантина. Останалите три класа, разделени наполовина, сформират 6 групи, които също учат в отделни класни стаи. С оглед на ситуацията е въведена т.нар. полудневна организация на учебния ден и родителите идват да вземат децата си от училище към 13.30 часа.

По повод взетото решение директорът на VІІІ СУ Сергей Биров коментира, че ежедневно следят и анализират ситуацията. В началото на месеца отсъствали към 12-13 процента от общия брой на учениците, после стойностите се покачили към 15-16 процента и в началото на миналата седмица отсъстващите трайно се задържали към 20 %. Същевременно броят на отсъстващите учители надхвърли 10. Към момента под карантина са 8 педагози и трима чакат резултатите от направените тестове.

От VІІІ СУ все пак успяват да компенсират кадровия дефицит, защото са голям колектив от 68 преподаватели, много от учителите са с по няколко специалности и могат взаимно да се заместват.

„В един момент обаче изчерпахме и този ресурс”, призна С. Биров и допълни, че на работа не са и хора от помощния персонал и ако не са преминали към дистанционно обучение, е трябвало да търсят заместници на част от хигиенистите.

За да проучат нагласите на родителите, от училището провеждат и допитване, като от анкетирани близо 600 майки и бащи 55% процента смятат, че е по-добре с оглед опазване живота и здравето на учениците и учителите да се премине към обучение в електоронна среда от разстояние. Съответно министър Вълчев „дава зелена светлина” и от петък, 13.11. до 26 ноември учениците учат дистанционно. Какво ще се случи след това и ще се върнат ли на 27 ноември учениците по класните стаи, директорът не се нае да прогнозира, като уточни, че всичко зависи от развитието на ситуацията и обстановката, които са изключително динамични.

Припомняме, че от началото на тази седмица по повод превишени прагови стойности от над 20% отсъстващи ученици на ниво училище, при отчитане на преобладаващото мнение на родителите, учениците от 2, 3, 4, 5 клас на ІІ ОУ „ Димитър Благоев”също преминаха към обучение от разстояние в електронна среда за десет учебни дни от 16.11. до 27.11. В този период първите класове продължават присъствено, но при полудневна организация на учебния ден и в малки групи по 12 ученици.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *