Благоевградският адвокат Васил Васев с приятели 3 дни катери по 11 ч. ледения Скакавишки водопад, ще се ваксинира, тъй като в нито една алпийска хижа не пускат без имунизация, това условие го спря от участие в обиколката на Монблан – ултрамаратона за планинско бягане

Благоевградският адвокат Васил Васев изпълни целта си да изкатери заледения Скакавишки водопад в Рила. В продължение на 3 дни – от петък до неделя, той атакува ледената стена заедно с благоевградчанина Любомир Бучински, дупничанина Захо и Алеко Антонов, инструктор от софийската школа по алпинизъм и катерене. Четиримата били изправени пред сериозни изпитания.

„Условията бяха екстремални – студ, мъгла, 3 м сняг в долината. А над заледения водопад виси със страшна сила 5-метрова снежна козирка откъм връх Кабул, която всеки момент може да се свлече. Катеренето на ледения Голям Скакавишки водопад започваше сутрин от 7.30 ч. и приключвахме към 18.30 ч. Аз бях свръзка със Захо, а Любо с инструктора Алеко, който е международен гид. Той е в същата школа, към която е алпинистът Виктор Варошкин, който миналата година падна при катерене на Скакавишкия водопад и бе спасен и откаран с хеликоптер в софийска болница. В тази школа е обучаван и адвокат Стефан Стефанов, който изкачи осемхилядника К-2 в Хималаите. Изпитанието си заслужаваше, това беше истински, зверски алпинизъм с ледено катерене. Имахме и теоретична подготовка, а вечер, когато се прибирахме в хижа „Скакавица”, се нахвърляхме на вкусния боб с манатарки”, разказа за тридневната си планинска авантюра пред репортер на „Струма“ адвокат Васев.

В хижата предлагат меню на ресторантски цени. Порция обикновен боб е 3 лв., а този с манатарки – 4,50 лв., 1 кебапче – 1,50 лв. , суджук – 7 лв. Закуската, включваща пържени филии, сладко, сирене, ти се предлага пакетирана и като добавиш кафе и чай, излиза 6 лв. В хижата има доста посетители, но въпреки засиления туристически интерес, пътят до Паничище не бил почистен, обясни адвокат Васев. Като опитен алпинист той предупреждава хората, които са тръгнали към Рилските езера, много да внимават, защото при очакваното затопляне на времето, щом малко напече, ще тръгнат лавините. Той лично е гледал преди 3 години как е падала лавината над Скакавишкия водопад, но за щастие бил настрани. Адвокат Васев си е поставил за приоритет да се ваксинира, тъй като в нито една алпийска хижа вече не приемат, без да представиш документ за имунизация или положителен PCR тест, че си изкарал Ковид-19. Той не е преминал през коронаинфекцията, въпреки че цялото му семейство бе заразено. Правил си няколко пъти тестове, но резултатът му бил отрицателен. Това, както и липсата на ваксина, го спря да участва в обиколката на Монблан в началото на февруари, тъй като организаторите на най- престижното състезание по планинско бягане изискваха задължително тези документи. Макар и имунизацията да е доброволна, щом като се въвежда като условие за участие в спортни състезания, нищо чудно да се изисква и при други поводи при пътуване в чужбина, поради което ваксинирането от препоръчително ще стане просто наложително, коментира адвокат Васев. Тъй като той е изпуснал срока за записване в списъка на благоевградската адвокатска колегия, който беше до вчера на обяд, е решил да се ваксинира при личния лекар или в имунизационния кабинет в РЗИ.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *