Благоевградският бизнесмен Т. Димов продаде скандалния ВЕЦ „Кресна Електрик“

Скандалният ВЕЦ „Кресна Електрик“, разположен на питейния водопровод в Кресна, е бил продаден от неговия собственик, благоевградския бизнесмен Тодор Димов, преди 7-8 месеца. Информацията изтича едва сега от общинската управа, тъй като се подготвя предложение за съдружие към новия собственик „Кей Джи Инвестхолдинг“ от Елин Пелин с управител Катя Александрова Георгиева.

„Повдигнах въпроса за ВЕЦ-а и ангажимента да се плащат пари на общината и на общинското ВиК, защото от доста време това не се прави, въпреки че имаше договореност с предишния собственик Димов“, обясни пред „Струма“ общинският съветник Милчо Караджов, който е и бивш шеф на водното дружество в Кресна.

„За 2,5 г. по време на моето управление във ВиК влязоха 400 000 лв. от Тодор Димов, оглавих дружеството „на червено“ и го оставих на печалба. След освобождаването ми от директорския пост Димов престана да плаща вноските и така и не го накараха да го прави, въпреки че водопроводът е общински“, допълни той.

Караджов настоял новата собственичка на ВЕЦ-а или упълномощено от нея лице с правомощия да взима решения да се срещне със съветниците, за да се стигне до консенсус по въпроса за редовни вноски в общинската хазна. На въпрос може ли Кресна да принуди частниците да се лишат от част от печалбата си в общинска полза Караджов беше категоричен: „Много лесно може да стане това, ще възстановим стария водопровод и ВЕЦ-ът ще остане на сухо, но въпросът не е всеки да създава проблеми на другите, а всички да печелят – и собствениците, и общината“, обобщи той.

За полагане на бъдещи бизнес отношения с новия собственик на ВЕЦ-а „Кей Джи Инвестхолдинг“ е оторизирана специална комисия, в чийто състав са кметът Николай Георгиев, управителят на ВиК Йордан Лазаров и общинските съветници Георги Костов, Георги Георгиев и екскметът Илиян Кръстев. Задачата им е до 1 месец да внесат предложение пред ОбС за начините на постигане на споразумение със собствениците на централата. До това решение се стигна при обсъждане състоянието на дружество ВиК и перспективите за развитието му като самостоятелно предприятие след отказа на обществеността в Кресна то да се включи към Асоциация ВиК в област Благоевград.

При дебата бе припомнено, че „Кей Джи Инвестхолдинг” е успяла да „погълне“ „Кресна Електрик” чрез изкупуване на дяловете й от управителя и мажоритарен собственик Тодор Димов въпреки несъгласието на ВиК. Смяната на собствеността на спорната централа бе предизвестена още с отстраняването преди 3 г. на община Кресна като съдружник. Това се случи, след като частен съдебен изпълнител продаде уставния й капитал заради погасяване на общински дългове, което отвори вратите на Димов сам да решава какво да прави със собствеността.

Проблемите със стопанисването на водната електроцентрала датират още от 2002 г. Имаше временна договореност между управителя Тодор Димов и ОбС, с която ВиК – Кресна да получава ежемесечно от 5000 лв. до 8000 лв. от реализирана печалба при продажба на електроенергия, която е надхвърляла 25 000 лв.

Очаква се предложението, което ще направи комисията, да се окаже приемливо за дружество ВиК, общината и новите собственици „Кей Джи Инвестхолдинг“.

ЯНЕ ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *