Благоевградският Гонзо стартира революционната система ВАР в родния футбол

Елитният рефер Георги Иванов от Благоевград стартира революционната система ВАР в България. Арбитърът, който кара дебютния си сезон със свирка в уста в родния футбол, получи шанса за първи път в реални условия да приложи нововъведението по нашенските терени. Използването на технологията за видеонаблюдение в помощ на съдиите стана факт в мача между 17-ките на ЦСКА и „Царско село“ от юношеския турнир за формации до 19 и до 17 г., в който представителите на футболната Темида ще усвояват в игрова обстановка особеностите на ВАР и прилагането й у нас. Честта пръв да влезе в ролята на ръководещ в стаичката с видеоапаратурата се падна на Г. Иванов. В ситуациите, касаещи лайнсмените, му помагаше международникът Мартин Венев. Началото на масовото въвеждане на системата е предвидено за края на април в плейофите на челната шестица в Първа лига.

„Като всяко ново нещо, беше хем интересно, хем по-напрегнато. Не се наложи нашата намеса нито веднъж, тъй като липсваха спорни ситуации. В периода 18-28 февруари всеки от нас ще бъде ВАР съдия на две срещи, а в други две ще е главен рефер“, коментира благоевградският Гонзо. В курса са включени още двама арбитри от Пиринско – носителите на значката на ФИФА Ивайло Стоянов и Мирослав Максимов. Общият брой на участниците в семинара е 36 – 18 главни съдии и 18 асистенти. Обучение наравно с мъжете ще преминат и две дами – Християна Гутева и Павлета Рашкова, заради тях ще се изиграят няколко мача на женски формации.

В началото на март клубовете трябва да са готови с обособяването на помещенията, които да отговарят на изискванията за VAR. Днес се очаква да пристигне един от ръководителите на проекта в световната централа – Майк ван дер Руст, за да инспектира как върви работата по въвеждането на технологията. Той ще остане до понеделник и ще проследи как работи системата в тренировъчни условия.

От инструктажа са освободени най-добрият ни рефер в момента Георги Кабаков, който вече е преминал обучението като съдия от І категория във ФИФА, и наближаващият пределната възраст за международен арбитър Станислав Тодоров.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *