Благоевградският график Ал. Тодоров „покри“ Париж с „Механична сянка“, канят го в Япония

Впечатляваща изложба в Париж с мото „Механична сянка“ направи благоевградският график Александър Тодоров. Талантливият художник още миналата година получил покана да нареди вернисаж във френската столица от културна асоциация „Ден и нощ“, която има собствена внушителна сграда за провеждане на арт събития. Пет дена творбите на Сашо Тодоров бяха централното събитие в програмата на асоциацията, която предварително се обявява и е известна за цялата година.

Семейството на автора от три години живее в Лион, дъщеричката Весела вече е първокласничка и се наложило родителите й да искат специално разрешение да отсъства от учебни занятия, за да присъства цялата фамилия на изложбата. През последната година във Франция Сашо Тодоров се е занимава само с рисуване. Показателно за интереса и оценката на ценителите е, че още първата вечер при отваряне на вратите на изложбените зали в Париж голяма част от творбите били продадени.

„Аз завеждах бара и не можах да обърна голямо внимание на хората. Те влизаха, излизаха и пак се връщаха по няколко пъти“, развълнувано разказа за първата вечер съпругата на автора – Теодора. „Помня, че дойде една китайка, подаде банкнота от 500 евро и каза, че иска да купи една от работите. Дори не бяхме виждали нацяло толкова пари, нямахме да й върнем и тя каза, че щяла да се върне по-късно“, през смях обясни тя. Вечерта стояли до късно и заради много приятели българи, които дошли заради събитието, а и да се видят.

Втората добра новина за благоевградския график, дошла с реденето на изложбата му в Париж, е, че е избран да участва в биенале на гравюра върху дърво в Япония през юни. Седмица по-рано пък излязло от печат специализирано бутиково белгийско списание за гравюра, което се разпространява само в галерии и музеи за ценители, цели девет страници са отделени на творчеството на Сашо Тодоров.

Преди малко повече от година благоевградският график стана първият българин, направил изложба в кметството на Лион. Той е сред най-високо оценяваните ни творци от по-младата генерация, има множество награди, включително от национални конкурси за графика.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *