Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров“ се завръща стремглаво след двуседмична пауза с премиерата на „Панаир на суетата“

На 21 октомври, една седмица преди планираната премиера на най-новия грандиозен спектакъл „Панаир на суетата“, благоевградския драматичен театър беше принуден да прекрати временно своята дейност поради дадени положителни проби за Covid-19.

                За четиринадесетдневния карантинен период приготовленията около премиерата и цялата дейност на театъра бяха спрени, за да се предотврати разпространението на вируса сред колегите.

                Макар и дистанционно, ръководството на театъра продължи своята организационна дейност и обяви нови дати за премиерата на „Панаир на суетата“ – 11 и 13 ноември.

                Две седмици по-късно репетициите са възстановени и трескавата подготовка около първата среща с публиката е завладяла театъра. Сценичната адаптация на великия класически роман на Уилям Такъри „Панаир на суетата“ ще се постави за първи път на българска сцена в благоевградския театър. Режисьор на спектакъла е директорът Маргарита Мачева, която започна репетиционния процес със своята трупа още през пролетта. Хореографията и актьорската пластика са поверени на актрисата Мариана Йотова. Композитор е Петър Дундаков, чиято авторска музика за представлението „Портретът на Дориан Грей“ беше номинирана за наградите Аскеер 2019 и националните театрални награди Икар 2020. Новото представление е с шанс да донесе статуетките в Благоевград. Сценографията и костюмите в „Панаир на суетата“ са дело на доц. д-р Марина Райчинова – един от най-утвърдените и награждавани сценографи у нас. Част от пищната сценография на спектакъла е блестяща завеса от мъниста, която ще озарява цялата сцена. В нейната изработка се включи целият състав на театъра и доброволци от града, които за десет дена ръчно нанизаха 236 000 мъниста. Подобна завеса в такъв мащаб не е правена и малко сценографи биха се осмелили да проявят подобна дързост, но завесата вече е факт и публиката ще може да я види на 11 и 13 ноември от 19:00 ч.

                Главните роли в представлението са поверени на актрисите Мариана Бонева (в ролята на Беки Парп) и Гергана Цакова (Амелия Седли), а всички останали персонажи, с които главните героини се срещат по пътя си, са изиграни от Нено Койнарски, Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Иван Николов, Теодор Куков. Всички те са част от трупата на драматичен театър „Никола Вапцаров“ и са познати на благоевградската публика от представленията „Тартюф“, „Портретът на Дориан Грей“, „Под манастирската лоза“, „Вапцаров: Песни за човека“ и др. Премиерата на „Панаир на суетата“ ще бъде и дебют на благоевградска сцена на най-новото попълнение в трупата на театъра – младата актриса Недиляна Павлик, която тази година завърши НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в последния клас на проф. Стефан Данаилов.

                Представлението „Панаир на суетата“ ще допълни към репертоара на драматичен театър „Никола Вапцаров“ още един съвременен спектакъл по класическо литературно произведение.

                Въпреки трудностите, пред които всички сме изправени тази година, благоевградският театър се стреми да осъществи поредната си успешна премиера на 11 и 13 ноември 2020 г. от 19:00 ч. на голяма сцена – „Панаир на суетата“. През септември тази година, след отлагане с половин година, поради въведените мерки, премиерата на представлението „Тартюф“ по Жан-Батист Молиер се проведе при голям зрителски интерес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *