Благоевградският конкурс в памет на Дж. Фалконе уцели гредата: часове след като взе Голямата награда, името на Пл. Георгиев гръмна в сагата „Апартаментгейт” на властта

Големият носител на тазгодишната национална награда от благоевградския конкурс „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе – председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев, не можа дълго да се порадва на звездната си слава. Часове след като си направи фотосесия с наградата и организаторите на конкурса в областния център на Пиринско, той бе попарен с информация, че също като бившия депутат Цветан Цветанов, който през 2017 г. бе начело на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Благоевград, като бившата правосъдна министърка Цецка Цачева и двама също така вече бивши министри, се е облажил с евтин апартамент.

От неправителствения Антикорупционен фонд обявиха, че Георгиев си е купил тризонет през 2017 г. в столичния кв. „Гео Милев” и е платил за него 293 374 лв., при данъчна оценка над 450 000 лв. и пазарна цена 670 000 лв. На всичкото отгоре има сериозно разминаване в габаритите на имота според декларацията на Георгиев пред Сметната палата и нотариалния акт за собственост. В декларацията жилището е посочено 156 кв.м плюс тераса от 48 кв.м, а според акта в имота има още 16 кв.м галерия с баня плюс тераса от 186 кв.м, които правят апартамента още по на сметка.

Пл. Георгиев до момента не е дал обяснения за тези разминавания и фрапиращо ниската цена, на която си е купил жилището, но пък и ако някой има право да го разследва, то това е самият той като председател на антикоруционната комисия.

Не е ясно кое от дейността на КПКОНПИ е впечатлило дотолкова организатора на конкурса – Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград с председател Теменужка Любенова, за да присъди комисията Голямата национална награда за цялостна дейност. Много вероятно е това да са 28-те случая с установен конфликт на интереси, които комисията откри за 1 г. работа, макар броят им да не е особено впечатляващ.

Не е изключено номинацията да е и заради тазгодишната гордост на КПКОНПИ – кукления театър, който организираха за хлапетата от забавачките в Перник, с идея да им покажат колко лошо е да не се спазват законите, чийто сюжет бе повече от умилителен: вълкът решава да строи хотел в гората, праща по лисицата буркан мед на мечката като подкуп, за да му изкорени дърветата, катеричката обаче подслушва /без да използва СРС-та/ разговора, предупреждава кучето, което е полицай, и накрая кучето арестува вълка, лисицата и мечката, а зрителчетата награждават с емотикончета на усмихнати човечета кучето, което е спасило гората.

Каквито и да са мотивите на д-р Теменужка Любенова да връчи  на церемонията в Благоевград на Георгиев плакет и грамота, изборът й се оказа сериозен гаф на фона на течащата в момента афера „Апартаментгейт”, заради която всеки ден хвръква по някоя депутатска или министерска глава.

Тази номинация хвърли сериозна сянка върху и без това доста странния конкурс, учреден преди 10 г. със съдействието на посолството на Република Италия. Странен е, защото убитият италиански магистрат Джовани Фалконе не заслужава името му да бъде световен символ на непримиримата борба срещу злото във всичките му разновидности, а поради неясния регламент на конкурса, в който би трябвало да е ясно кой има право да прави номинациите, какви трябва да са заслугите на номинираните, на какъв принцип става подборът, кой преценява кои ще са победителите и т.н.    

Още повече че през изминалите 10 г. условията за участие в „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ непрекъснато и в движение бяха многократно изменяни. В първото издание той бе обявен като конкурс за съдии, които успешно се борят с употребата и разпространението на наркотици. После към съдиите бяха добавени прокурори и следователи. Напоследък награди получават дори адвокати, макар че в съдебна зала същите са защитници на наркоразпространители. Постепенно фокусът се разшири и вместо прависти, ангажирани професионално в борбата срещу дрогата, сега вече главните герои са „магистрати и полицаи, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си и се борят за намаляването на криминални прояви на локално и на национално ниво”.

Освен това се присъждат „големи награди” и на чужденци, обикновено италиански или румънски прокурори, чиито имена не говорят нищо на редовия благоевградчанин.  

През първите години сайтът на Областния съвет по наркотични вещества качваше по няколко изречения мотив защо този полицай или онзи магистрат е предложен за награда. Тогава номинирани бяха само по 3-4 души. Напоследък обаче на всяко издание на конкурса номинациите са десетки /през 2017 г. например стигнаха до 75!/, в резултат на което отпаднаха и всякакви мотиви, или пък същите бяха сведени до клишето „заради това, че категорично се противопоставя на деянията, свързани с разпространение и употребата на наркотици, трафик на хора и корупция”.

Понякога под абсолютно непознатите имена на полицаи и магистрати от цяла България и Европа стои само „номиниран от…”, като най-често това е ВКП, правосъдното министерство, МВР или „граждани”. Кой точно министерски служител и защо е номинирал точно този, а не онзи магистрат, обаче не е ясно. И днес на всяко издание се раздават десетки награди, половината от които са „големи”, има национални и международни, в различни категории, има както за персонален, така и за цялостен принос… Въобще голямо раздаване на грамоти пада на конкурса и май само организаторите не схващат, че това разводняване отдавна е довело до пълно обезценяване на наградата, учредена в името на наистина достойния магистрат Фалконе.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *