Благоевградският туроператор В. Ангелов вдига вилно селище в Зелен дол

Вилно селище в покрайнините на благоевградското с. Зелен дол с уникална гледка към областния център на Пиринско и склоновете на Рила планина започна да строи известният благоевградски туроператор Васил Ангелов. Собственикът на агенция „Оазис-А” вече е готов с първата къща от бъдещото селище – построена е с готови плоскости за няколко седмици и отвън прилича на пощенска картичка. Вътре още не е готова, но по проект на Ангелов ще бъде с малка фитнес зала, сауна и джакузи, както и с огромна тераса, на която през френски прозорци се излиза от дневната. По двора има много работа, макар че най-важното вече е готово – оригинално барбекю на открито, до което ще се стига по стълби край водна каскада, и тежка дворна маса от истинска иглолистна дървесина, която вече е сефтосана от няколко приятели на собственика.

Независимо че още не е завършена, първата къща от бъдещото вилно селище от няколко месеца е обитаема – в нея живее българо-италианско семейство, което Ангелов настанил срещу задължението да гледат 5-декаровата градина към вилата. Николай, който е от Бобошево, е електротехник по образование. След демократичните промени у нас заминал за италианския град Римини, където в продължение на 20 г. поправял елуредите на италианците, там се оженил за Сузи, но след като родителите й починали, двамата решили да се върнат в България. Офертата на Ангелов да гледат градината му ги заинтригувала, тъй като и двамата имат отдавнашен афинитет към зеленчукопроизводството – бащата на Николай бил агроном, а таткото на Сузи – дребен производител на домати в Италия. И за изключително кратко време бобошевецът и италианката показали, че са правилният избор на Васил Ангелов. Въпреки че първият разсад на чушки и домати бил засаден едва тази пролет, това лято те успели да произведат стотици килограми домати, чушки, картофи, зеле и царевица и да ги изнесат в Гърция, където фирма „Оазис” има ресторант. Преди седмица за там са транспортирани и двайсетина огромни тикви, налели се на местния зелендолски бостан, и от няколко дни десертът „печена тиква” е черешката на тортата в менюто на ресторанта. Завчера пък за Гърция отпътувала 18-килограмова диня, също тукашно производство, и според успелите да я опитат била неземно сладка и с вкус на амброзия. За догодина отсега заявките са за зелендолски ябълки и круши, които се очакват от посадените 29 овошки.

Според персонала на заведението, откакто в менюто им се появили екологично чистите продукти, произведени в зелендолската градина, клиентите скочили двойно и гърците се избивали да си запазят места, за да опитат автентичната българска шопска салата с чушки и домати, които ухаят на истински зеленчук и се топят в устата.

Идеята да разшири туристическия си бизнес с ваканционно селище близо до Благоевград, в което да развива селски туризъм, назряла у Ангелов преди много години. Дълго време двамата със сина му Краси, който си отиде преди няколко години, обикаляли селата около Благоевград в търсене на най-подходящото място за вилен комплекс и накрая се спрели на Зелен дол заради дивната гледка. Купили 5 дка земя и едва преди 2 г. Ангелов се захванал по-сериозно с реализацията на мечтата си. „Виждам 5-6 къщички – всяка за по едно семейство, в селището хората ще могат сами да си берат от градината и да си готвят храната, ще купя 2 козички, за да им осигуря и мляко, могат да си точат тук баници, за които ще им карам качествено брашно от Македония, да пекат месо на барбекюто и да се чувстват фантастично”, описа визията си за комплекса В. Ангелов. В края на терена е планирал паркинг, на който да има място и за 8-те фирмени МПС-та, както и работилница за ремонтите им. Издигнатата вече първа вила ще се води административно-битова сграда на комплекса и ще се ползва от обслужващия персонал, който вероятно ще е единственият в страната, който регламентирано ще може да разпуска в собствено джакузи и сауна. Вилата, естествено, В. Ангелов вече е кръстил „Краси”, в памет на сина му, а селището ще носи името „Краси-Оазис”.

Проектът на Васил Ангелов е естествено продължение на дългогодишните му новаторски експерименти в областта на туризма, всеки един от които е насочен към популяризиране на българския етнос и култура, възраждане на старите традиции и укрепване на националното ни самосъзнание. Сред най-успешните му идеи през последните години са основаването на детско селище „Александра” в Гърция, туристически турове с теснолинейка до най-високата гара на Балканския полуострав – Аврамови колиби, и много други.

 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *