Благоевградски адвокати се оплакват от спад в работата: Делата за имоти и разводи намаляха, гурбетчиите вече не инвестират в жилища, не искат да се връщат дори за празниците

Благоевградски адвокати се оплакват от спад в работата им поради липса на клиенти. Една от основните причини за намаляване на клиентелата те си обясняват с това, че хората масово напускат държавата поради липса на работа и перспектива за подобряване на ситуацията, като стават икономически емигранти.

Гурбетчиите, които се оказаха основният инвеститор в България, вече не влагат толкова парите си в недвижими имоти. Тази тенденция се забелязва през последните две години, особено преди Коледа, когато българите, работещи в чужбина, се прибират традиционно за празниците.

„Два са периодите, през които нашите сънародници, които работят зад граница, търсят адвокатска услуга. През лятото, когато идват, за да почиват на море, и около Коледа и Нова година. По време на престоя си те използваха да сключат имотни сделки или да се разведат. Това са основните поводи, по които ни наемат. През последните две години обаче тези дела рязко намаляха. Преди клиентите предварително се обаждаха от чужбина за уреждане на имотни въпроси, но вече не е така. Не само че гурбетчиите не купуват имоти, но дори не искат да си идват за празниците. Това е много жалко. Това са наблюденията ми от моята практика.

В блока в Благоевград, където имам апартамент, преди години не можех да спя от силната музика през нощта. Сега е толкова тихо, че чак да те хване страх… Прозорци не светят, блокът е опустял. Кварталът в София, в който живея, е населен предимно с млади хора, най-вече IT специалисти, които имат високи доходи. Но и там глъч не се чува, липсва коледно настроение”, разказа адвокат Надежда Римпева.

Същата е и констатацията на адвокат Йорданка Стойчева, която живее и работи на метри от Съдебната палата в Благоевград: „Сънародниците ни зад граница все по-малко се обръщат към нас, тъй като все по-рядко се прибират. Обичайно ни търсят за бракоразводни дела. Един обикновен развод може да се окаже цяло изпитание, тъй като присъствието на ищеца на първото заседание е задължително според Семейния кодекс. Това обаче му коства много време и напрежение, тъй като трябва да има разрешение за отпуск от чуждестранния работодател, отделно са притесненията да не загуби работата си, така че се налага да планираме разводите във време, удобно и за двамата съпрузи. На един бракоразводен процес се стигна дори да изискваме официална бележка от работодателя, че моят клиент е ангажиран и не може да участва лично на делото“, разказа адвокат Стойчева.

В последно време се забелязва бум на разводите като цяло в млади семейства, което показва, че брачните връзки се късат с по-голяма лекота, отколкото преди години. Това също е индикатор за демографската криза, в която трайно е затънала страната, категорични са юристите.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. дохтур

    Когато ЮЗУ още си беше ВПИ, Благоевград беше препълнен от детски и начални учителки. Сега вече е Университет и ври от адвокати. Е- и за учителките отдавна няма работа…Нормално. Вече се търси “реализация” в офис. А става така, че професията вече е Off is…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *