Благоевградски педагози алармират: Предлаганото ново райониране за прием в 1 клас „разширява териториите“ на големите училища, учещи на две смени, и „загробва“ малките…

Предлаганото ново райониране за прием в 1 клас разширява териториите на големите училища в Благоевград, които и без това са пренаселени и учат на две смени, и „загробва“ малките, това твърдят благоевградски директори и учители, притеснени от новия проект на общинската система в 1 клас.

Въпросната система, разработена и предложена от директора на 6-о СУ Димитър Арабаджиев, бе обсъдена на среща в община Благоевград и предизвика сериозно напрежение в образователната гилдия. Както е известно, според досегашната утвърдена система 6 от училищата /3 ОУ и 7 СУ, 2 ОУ и 5 СУ, 11 ОУ и 8 СУ/ бяха с общи райони. Най-съществената промяна в новата схема е, че вече всяко от 10-те учебни заведения, приемащо първокласници, е със самостоятелен район, с посочени номера на улици, блокове, квартали, околни села, обособен според Арабаджиев на база на списъците за гласуване и  избирателните секции. Така предлаганото райониране разбуни духовете и директори открито заявиха, че не са съгласни с предложението на Д. Арабаджиев.

Недоволството си от системата заяви директорът на 4-о ОУ Илиян Чапкънов, който бе афектиран от факта, че жк „Запад” е изваден от района на училището. Така прилежащите територии на 4-о ОУ са силно свити и включват само квартал „Грамада“, където подлежащи на прием в 1 клас са не повече от 20 деца. „Две-три училища реално правят подбор, останалите записваме всички, и защо на тези, които трябва да намаляват паралелките, сега изведнъж им се дава цял квартал? Как те ще минат на едносменен режим? Не съм съгласен с това”, заяви Ил. Чапкънов по време на срещата.

За сметка на орязването на 4-о ОУ са дадени бонуси – като махали в селата Мощанец и Падеш.

На фона на свития район на 4-о ОУ този на най-голямото основно училище в областта – 3-о ОУ, се е разраснал чак до ул. „Бели избор“ /при ЮЗУ/, до „Братя Миладинови“ и бул. „Димитър Солунски“. На общо три страници пък са описани прилежащите територии на 7-о СУ, започващи от ул. „Даме  Груев”, през бул. „Васил Левски”, блокове в жк „Запад”, бул. „Димитър Солунски”.

„Има училища, които преливат, но отново всички деца от селата са там. Ето например в списъка с прилежащите райони на 7-о СУ са и селата Бело поле, Селище, Дренково, Логодаж, Клисура, Обел“, констатира по време на срещата директорката на 9-о ОУ В. Величкова. Тя анализира, че тъй като едни училища са препълнени, а други са с празни стаи и етажи, е най-добре пътуващите деца да се разпределят по периферията – 9-о ОУ, 4-о ОУ, 11-о ОУ, разполагащи с материална база да поемат повече ученици.

Сериозен „дисбаланс“ се наблюдава и между 2-о ОУ и 5-о СУ, които до тази година бяха с общи прилежащи територии, а сега са с обособени самостоятелни. Според направено проучване в новия предлаган район на 5-о СУ има 26 кандидат-първолаци, като 6-7 от децата са в чужбина. Това на практика означава, че ако новата система бъде утвърдена в сегашния си вид, 5-о СУ, където вече преминаха на едносменен режим, ще приеме 1 паралелка в 1 клас, при положение че досега постъпваха по две, а училището има капацитет и за 3.

В същото време районът на 2-о ОУ, където децата учат на две смени, е двойно по-голям от този на 5-о СУ.

„Идеята е да се чуе мнението на всички и да се изчистят противоречията”, успокои директорите по време на срещата зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова.

„Работните срещи между община Благоевград и директорите на училища, в които се осъществява прием на ученици в 1 клас, ще продължат до изясняването на различните казуси, които се дискутираха“, гласи част от съобщението, публикувано на сайта на общината.

Междувременно зам. кметът е дал срок на директорите до вторник /25.02./ да изпращат писмено своите предложения. „Обръщам Ви внимание, че след официалното представяне на системата за прием в 1 клас, която бе предложена за обсъждане на 20.02. с вас, трябва да вървим в посока на конкретика в предложенията на всеки, който пожелае и има основание за предложението си, а не да започваме отначало. Ако директор на училище е съгласен с така предложената система и с разпределените прилежащи райони, очаквам да ми напише имейл, че няма свое предложение и е съгласен с проекта на системата, и това да стане до 25.02.”, се казва в имейл, изпратен от зам. кмета до директорите на училища в понеделник.

Репортер на „Струма“ научи, че освен Д. Арабаджиев сред официално изпратилите предложения до общината са директорите на 8-о СУ – Сергей Биров, на 5-о СУ – Мария Тричкова, на 4-о ОУ – Илиян Чапкънов, на 9-о ОУ – Василка Величкова, като предстои втора среща в общината.  

В. Павлова

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *