Благоевградски ресторантьори недоволни от половинчатото „разхлабване на възела”: Прави се, за да не губи държавата, няма смисъл да работим с по 5-10 маси на открито, на тотална загуба сме…

В очакване на конкретни указания за изискванията за работа, вчера по обяд благоевградските ресторантьори се раздвижиха. Сред най-нетърпеливите бе екипът на кафене „Вижън“ на площад „Македония“, които не само предприеха основно финално почистване, но и пренаредиха масите на терасата си, мерейки отстоянието между тях.

„Чакаме заповедта от общината. Казаха само, че трябва да са на 2,50 м, но подробности не знаем още. Не знаем и дали ще се зачитат за тераса помещенията, които сме обособили за зимния период за пушачите, стъклените витрини и дори покривът ни са подвижни, но още не са излезли указанията за работа“, обясни един от мъжете с рулетка пред заведението.

Ентусиазмът им далеч не бе споделен от болшинството съдържатели на съседни заведения.

„Не знам кога ще отворим и дали изобщо ще го направим в близките дни“, не скри недоволството си Сергей Лазаров, управител на ресторант „Трезор“ и обясни причината: „Тази система се прави в полза на държавата, за да не изплаща обезщетенията на хората, които регистрирахме на борсата. Като сложа през 2 метра столовете, ще съберем 10-15 маси, но виж времето какво е! То няма смисъл да работим, за какво да го правим, като няма да има работа?! Вътре не може да се пуснат клиентите, а в дъжд кой ще седне отвън?! Така затъваме още повече, защото като дойде на работа персоналът, а аз не мога да събера пари за заплати и за всички останали разходи, какво правя?! Трябва пак само да наливам пари, както го правим цяла зима. Държавата обявява, че ни пуска да работим, но като отворим, единствено нея ще облекчим, а тя нищо не прави за нас!“, ядосва се Лазаров. Въпреки недоволството си обаче той бе започнал основно почистване на терасата и подмяна на счупени плочки.

За отваряне се готвеше и екипът на сладкарница „Йоана“.

„Решили сме на 100%, че започваме работа. Най-много 5 маси можем да съберем, всички прозорци се отварят и очакваме да минат на проверка, за да установят, че отговаряме на изискванията”, с усмивка обясни служителката Дарина.

За разлика от тях, в бившето кафене „Кристал“ в съседство нямаше никого, нито пък в „Рафи“ на метри встрани.

Радослав Митрев, съсобственик на три заведения в района, също призна, че със съдружника му все още нямат решение какво да правят.

„Чакаме официалните разпоредби на РЗИ, а те ще станат известни утре (б.р. днес). В момента разпореждането за 2,5 м от маса до маса е непосилно и ни вкарва в още по-голяма дупка нас, собствениците на заведения. Наемът тече, ако собственикът на помещението не се съгласи да го редуцира, всичко се обезсмисля, защото тротоарната площ е общинска, но помещението вътре е частно, а там реално не могат да влизат клиенти“, обясни Р. Митрев. Той допълни, че към момента намират разбиране за ситуацията в лицето на собствениците и не плащат наем, но ако отворят, логично те ще са в правото си да им се плаща.

„При капацитет от 3-4 маси само отвън е непосилно да работим. Специално за нашите заведения „Фрейм“ и „Уинк“ едва ли ще отворим, само сладкарница „Ганаш“ може би ще заработи, защото тя има голяма тераса“, отбеляза Радослав Митрев и повтори, че чакат разпоредбите.

„Чудя се какво да правя. В момента наемите ни са спрени, но ако утре отворя с 5 маси, почва всичко да тече – и наеми, и заплати…“, коментира ситуацията общинският съветник с две барчета Красимир Роячки и допълни: „И да изчакаме до отмяна на извънредното положение на 13 май, пак нищо не печелим, губим при всички положения. Всеки от колегите ресторантьори е на различно мнение и как да не е, като това не се е случвало досега, може ли да вземеш правилно решение, като няма такова?! Мислех да отида до РЗИ, за да проверя какви ще са конкретните им изисквания за работа, дали ще мога да пусна да работят и остъклените тераси, като ги отворя, какви да са дезинфектантите… Доколкото разбрах, след всеки клиент трябва да се пръска и да се обеззаразява масата. Вече съм поръчал пластмасови чаши и ако е хубаво времето, може да отворя пробно за 1 ден, но тази седмица прогнозите са за дъжд и гръмотевици“, не е особено обнадежден Роячки.

Според него много от колегите му няма да отворят още цял месец, ако успеят да се договорят с наемодателите си, защото паралелно вървят и наемите за тротоарно право на общината, които изобщо не са малки. „Аз например плащам 800 лв. на месец за терасата на площад „Македония“. Общината прави отстъпка за зимните месеци, но летният сезон в Благоевград по принцип е много слаб. Имах предложение за зониране през юли и август, когато никой не сяда заради жегата, стигаща до 40 градуса, но не се прие“, отбеляза Роячки, като призна, че най-вероятно ще пробва да отвори от сряда, и ако не тръгнат нещата, ще остави само едното си заведение да работи – това при театъра, защото там има къде да разположи масите на отстояние една от друга. „Аз имам само 5-има работници, не съм ги пускал и на борсата, но при колегите с повече персонал е по-сложно. Ако успеем да покриваме долу-горе разходите (за печалба и дума не може да става) до есента, която е силен сезон за благоевградските заведения, ще се стабилизираме и след това ще можем да наваксаме. Но тук има заведения с чудовищни наеми от по 10 000, 20 000, та дори и 25 000 лв. и ще им е много трудно на колегите да оцелеят”.

„Според мен няма да можем да работим“, искрено е притеснен и Кирил Терзийски-Рико, който също има няколко заведения. „Не знам… Като ще трябва клиентите да са през маса, персоналът ще е повече от тях. Не мисля, че ще отворим скоро“, прогнозира той.

В късния следобед вчера вр.и.д. кметът на Благоевград Ясен Попвасилев издаде заповед, с която официално разреши посещенията на търговски площи на открито на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при отстояние между масите 2,5 метра и разпореждане за не повече от четири лица на маса или на едно семейство. Обслужващият персонал е задължен да е със защитна маска на лицето, да дезинфекцира масите и столовете след всеки посетител и на видни места да има диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Разрешени са вече спортовете на открито, тенис, колоездене, лека атлетика други, при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи и на всички противоепидемични мерки. Отварят се и плувните комплекси и басейни на територията на община Благоевград, но не и  прилежащите към тях търговски обекти. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения трябва да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час. Персоналът задължително трябва да е със защитни маски за лице и ръкавици, да дезинфекцира след всеки посетител, ползвал чадър и шезлонг, стол, гардероб и др., като не се допуска струпване на хора в общите помещения. Минимум 4 м трябва да е разстоянието между чадърите и шезлонгите на открито, а когато единият чадър се ползва от повече от двама членове на  семейство – минимум 8 метра. Работата на водни атракциони, включително и такива за деца, все още е забранено.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. xaxa

    на 2лв кафе безалкохолно на 2лв мин вода на 2 лв реалната цена 0,006грама кафе или 150 кафета за 1кг по2лв доставна цена на безлкохолното 0,50ст или на бутилка вода 0,30ст,заплати минимални за песонал осигорени на 4 часа или на 2 часса ,за това щото нямате печалба си купихте х6 мерцедеси бмв и скъпи екскурзи по малдивите и екзотични места за по неколко хиляди лева всички ви знаем така наречените биснесмени дето сега ревете

    Отговори
  2. Клиентъ

    Ама вие не издавате касови бележки, така че от години си работите „на загуба“. Явно сегв вече наистина няма да има печалба и затова викате силно.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *