Благоевградски съветници се опънаха на Тадаръков да прокара път за бъдещия си магазин в „Еленово“ през квартална градинка

Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране в ОбС – Благоевград отказа да даде разрешение на благоевградския икономически съветник и консултант Димитър Тадаръков да прекара път за достъп до бъдещия магазин „Билла“ в жк „Еленово“ през общински терен, определен за озеленяване.

Фирмата на Тадаръков „Бл Рила-метал“ АД поиска изработване на ПУП с изменение на плана за уличната регулация така, че към магазина да се обособят вход и изход откъм ул. „Симеон Радев“ и ул. „Борис Ангелушев“. Единият обаче минава през квартална градинка, освен това съветниците прецениха, че за тези пътища ще е необходимо уширение на бул. „14-ти полк“, което обаче ще е за сметка на пешеходната зона, която ежедневно се ползва от учениците в Девето училище и Професионалната гимназия по икономика и от жителите на жк „Ален мак“ на път от спирката на градския транспорт към домовете им. Извън всички тези недомислици теренът е с голяма денивелация и съветниците със строителен опит в комисията така и не успяха да си обяснят как могат да бъдат изпълнени исканите пътни връзки с булеварда.

По тази причина миналата седмица оглавяваната от Красимир Роячки икономическа комисия каза „не“ на вече бившия кмет Румен Томов, който на 13 април, ден преди ВАС да обяви решението си, с което го отстрани от поста, е внесъл предложение да се даде зелена светлина на Тадаръков.

Другата комисия – по  устройство на територията, както и сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР, главният архитект на общината и Общинският експертен съвет одобриха идеята за път през общинската територия. Резултатът по казуса на предстоящата в петък сесия ще зависи от това коя от двете страни ще извади по-силни доводи.

Междувременно стана ясно, че от 9 февруари 2021 г. имотът от 5008 кв.м, където ще се строи магазинът, вече е собственост само на Тадаръков. До тази дата той бе част от общ терен от 67 657 кв.м, който бе съсобственост на „Бл Рила-метал“ АД и „Политрансфер“ ООД на благоевградчанина Стоян Георгиев. За направената  доброволна делба вече са уведомени всички институции, имащи отношение по строителството на магазина – РИОСВ, НАП, общината и др.

Съгласно акта за делба теренът за магазина остава само на Тадаръков, а останалите 62 649 кв.м остават съсобственост и на двете фирми в съотношение 1897/62649 идеални части за „Политрансфер“, а другите  60752 от  62649 идеални части – за „Бл Рила-метал“. При това положение Тадаръков вече притежава 2/3 от  терена, включително и целия парцел под „Билла“.

В акта е посочена и данъчната оценка на целия имот – 1 125 482,70 лв.

Припомняме, че застроената площ на бъдещия обект ще бъде около 1 300 кв.м, а мястото е в бившия Завод за механични конструкции, приватизиран през 1996 г. от Тадаръков. На 1 декември 2020 г. приватизаторът бе представен от кмета Румен Томов като бъдещият ръководител на отдел „Икономическо развитие на Благоевград“, който ще изпълнява изработената от него отворена концепция, целяща през следващите 20 г. Благоевградска област да се обособи като свободна икономически зона. По-късно стана ясно, че няколко часа по-рано фирмата на Тадаръков е получила разрешението за изработване на ПУП за магазина от кметската администрация.

Преди 2 месеца РИОСВ – Благоевград се произнесе с предупреждение към бизнесмена, че за исканото от него изработване на ПУП може да се наложи процедура по преценяване на необходимост от оценка на въздействие на околната среда, но това ще се прецени, след като той внесе в РИОСВ подробното си инвестиционно намерение. То трябва да включва и достъпът до магазина за коли и пешеходци – същото, което смути благоевградските съветници заради харесания за целта общински терен, предназначен за озеленяване.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *