Благоевградски танцьори от клуб “Родолюбие” към НЧ “Виртуален свят” и ФТА “Пиринче” представиха България на Балкански фестивал в Измир, виха хора с наши изселници

Талантливи млади танцьори от две благоевградски формации представиха България на ХIV фолклорен фестивал “Балкански игри” в Измир. Клуб “Родолюбие” към Народно читалище “Виртуален свят” и ансамбъл “Пиринче” към ЦЛТРДБ участваха в мащабния форум по покана на кмета на Измир и поделиха фестивалната сцена със състави от Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Гърция и домакините от Турция. Домакините посрещнали изключително топло всички участници и през петдневния им престой паралелно с фестивалната програма им показали част от забележителностите в района.
“Събитието бе ориентирано към младежи над 16 г., като идеята е да се покажат Балканите, обединени етнически и културно. Участниците видяха, че музиката, танците и песните ни са много близки, а най-важното е, че се създадоха искрени и истински приятелства”, коментира хореографът на “Пиринче” Полина Сатиева.
“Фестивалната зала бе близо до квартала с основно български изселници “Газимир” и хората много ни се радваха, хващаха се да играят с нас хоро пред залата, а когато излизахме на сцената, ни аплодираха горещо и с умиление”, допълни секретарят на НЧ “Виртуален свят” Гергана Костадинова.
“Организаторите се бяха погрижили да ни разведат из емблематични исторически места в района, като древния град Ефес, най-тихото в света етносело Селинджи, а програмата бе съобразена дори с религиозната ориентираност и за християнските състави включваше визита на къщата, в която до смъртта си е живяла Дева Мария, и крепостта на Йоан Кръстител. 90% от нашите момичета и момчета за първи път пътуваха до Турция и останаха изключително впечатлени дори и от разходката с корабче, на което имаше дискотека с музика от страните на всички участници”, отбеляза Г. Костадинова.
П. Сатиева не пропусна да подчертае с гордост, че българите са показали поведение на истински европейци и космополити, много освободени и със самочувствие в общуването с останалите участници.
Двете ръководителки разказаха как всички участници били аплодирани топло от пешеходци по време на дефилетата им по крайбрежната улица на Измир и за емоционалните им преживявания и първи уроци по пазарлък на типичния турски пазар. Опитали и домашно приготвени деликатеси на традиционно фермерско изложение и се влюбили в местната кухня и най-вече в десертите, които надминали всичките им очаквания.
“Получихме покана за участие в пролетния балкански фестивал за по-малки ученици, който се организира от общината с подкрепата на българската общност, която е доста широко представена в управлението на Измир”, похвали се секретарят на НЧ “Виртуален свят” Г. Костадинова и допълни, че освен с красивия плакет за участие благоевградчани са се прибрали и с няколко покани за участие в подобни фестивали в Косово, Босна и Херцеговина и Македония.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *