Благоевградски ученици станаха нинджи изследователи

Учениците на VIII СУ „Арсени Костенцев” станаха нинджи изследователи в първия по рода си в областта клуб по природни науки и компютърно моделиране. Инициативата се реализира съвместно с Факултета по педагогика на ЮЗУ, с който училището има сключен меморандум за сътрудничество. Откриването на първия Dojo клуб беше съпроводено със занимания, изпъстрени с много забавление и предизвикателства. В ролята на изследователи влязоха учениците от 3 „б” с класен ръководител Мариана Георгиева. Директорът на училището Сергей Биров поздрави малките откриватели и им пожела много успех в новото начинание.

„Аз и г-жа Георгиева ще бъдем капитани, а вие ще сте нинджи изследователи”, обърна се към учениците ръководителят на катедра „Педагогика” доц. д-р Николай Цанков. Той предварително инструктира екипа си, че на децата академичните длъжности и титли не говорят нищо, затова и университетските преподаватели, специалисти по компютърно моделиране, програмиране, природни науки… се представиха само с малките си имена. По един изключително интересен и увлекателен начин Ники  /доц. д-р Н. Цанков/, Ради /ас. д-р Радослава Топалска/, Иво /гл.ас. д-р Иво Дамянов/ и техни колеги представиха пред третокласниците заниманията в клуба по програмиране и забавление в света на STEAM (Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics), което е образование чрез методите на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката.

Ас.д-р Магдалена Шекерлийска от Катедрата по химия на ПМФ, студенти от специалностите „Медицинска химия” и „Педагогика на обучението по човекът и прородата, химия и физика“ изнесоха истинско магическо шоу. Децата научиха как могат сами да си направят магическа пяна – вулкан от вода, веро, боя за яйца и кислородна вода, да пукнат балон без докосване – с помощта на една капка от веществото ланолин, съдържащо се в кората на цитрусите. Впечатление направи, че учениците от 3 „б”, една от иновативните паралелки на училището, проявиха задълбочена аналитична и логическа мисъл. Така например те сами стигнаха до извода защо вода, боядисана в три цвята и с добавено различно количество захар, не се смесва, а се отделя на пластове.

С нескрито вълнение и заразяващо любопитство децата се запознаха и с новия си приятел – програмируемата играчка Ботли. Под ръководството на ас.д-р Радослава Топалска от Катедрата по ПНУП малките нинджи изпълняваха различни задачи. След това гл.ас. д-р Иво Дамянов от Катедрата по информатика помогна на изследователите да онагледят изпълнените мисии с пъзели и с визуалния език за програмиране Скрач 2. Не по-малко интересна бе и демонстрацията по природни науки, където след наставленията на менторите си третокласниците сами изработиха малки лампички от батерии и диоди и направиха светещи тикви, снежни човеци… Самото занимание продължи час и половина /90 мин./, но учениците дотолкова се ентусиазираха, че не искаха да си тръгват.

„Спокойно, днес само ви запознахме с това, което ще правим в клуба през цялата учебна година. Ще се виждаме два пъти в месеца, следобед в петъчни дни, ще работите в екип, ще осъществявате идеите си и не на последно място ще се забавляваме“, успокои нинджите изследователи доц. Цанков, а децата трескаво взеха да пресмятат колко дни остават до следващата среща.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

11 Коментара

 1. Млад учител

  Защо в университета на нас не ни преподаваха тези хора. Сега съм учител в целодневна организация и се чудя какво да правя с децата по интереси защото не ни учеха на това. Занимаваха ни само с глупости разни пенсионерки.

  Отговор
 2. Родител

  Браво за инициативата! Това е инвестиция в уменията на децата ни за професиите на бъдещето. Поздравления на екипа!

  Отговор
 3. Краси

  В София това са най-желаните клубове за деца. Почти невъзможно е да си запишеш детето. Браво на тези преподаватели че са успели да осигурят материалите за този тип занимания, защото са много скъпи. За децата и родителите всичко е безплатно. Поздравления!

  Отговор
 4. Борис

  Важно е че всичко е направено за децата. Поздравления за учителите и преподавателите от университета. Така се прави. В това е смисъла. Всичко друго са празни приказки.

  Отговор
 5. Студент

  Страхотно е. Доц. Цанков е истински иноватор гледащ в бъдещето. Знае как да мотивира и нас студентите и децата. Такива преподаватели са много малко в университета. Благодаря от сърце че бяхте наш преподавател!

  Отговор
 6. Стеф

  Никога не съм си представяла моята дъщеря да е толкова впечатлена от програмиране и природни науки. Детето е възхитено. Както и да сте го направили е магия. Бъдете успешни. Благодаря ви от сърце.

  Отговор
 7. Стела

  Това е бъдещето на образованието ни. Похвално е за тези преподаватели. Браво и респект!

  Отговор
 8. Учителка

  Цялото училище говори за това. Браво на г-жа Георгиева и на университетските преподаватели. Децата са възхитени.

  Отговор
 9. Майка

  Голяма благодарност за организаторите и на училището. Детето ми цял ден говори за това. Чака с нетърпение продължението. Благодаря Ви!

  Отговор
 10. Емилия

  Похвално! Децата ни имат нужда от това. Благодаря на училището и университета за това!

  Отговор
 11. Родител

  Благодаря на организаторите. Детето ни се прибра възхитено. Никога не сме го виждали толкова ентусиазирано и възхитено. Благодаря Ви!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *