Благоевградски хористи трети на световен конкурс в Братислава, пяха на откритата сцена на коледния базар

На косъм се разминаха със среброто на световен конкурс в Братислава певците от хор „Ален мак“ към благоевградското читалище „Вапцаров“. „Конкуренцията беше сериозна, участваха 28 хора от почти всички континенти, но ние бяхме много спокойни и вдъхновени на сцената и се представихме много, много добре“, радостна е от третото място диригентката и ръководител на състава Йоланта Лазарова.

За участието си в международния конкурс благоевградските хористи преминали сериозна селекция още през лятото. За да участват в конкурса в края на годината обаче, на  мнозина от самодейците се наложило да си вземат неплатен отпуск  за пътуването. Столицата на Словакия ги посрещнала мрачна и дъждовна, но великолепната коледна украса и коледен дух ги завладели още с пристигането. Благоевградските хористи не пропуснали да се стоплят с ароматно греяно вино на коледния базар и с изненада разбрали, че стъклените чаши освен по-весели с коледните мотиви по тях, са и по-изгодни, тъй като при връщането им получават обратно 2 евро.

Първото излизане на сцена на „Ален мак“ било в Клариски мюзик хол. По време на престоя си хористите от Благоевград имали шанса да се изявят и в йезуитска църква и дори на откритата сцена на коледния базар. Страховете на всички, че ще премръзнат на открито, се оказали безпочвени, тъй като сцената била отлично отоплена с печки отгоре, за да не пречат на празничната украса.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *