Благоевградски шофьор осъден на 1 г. затвор за фалшива книжка след видеоконферентен разпит на италиански митничар и полицай

Благоевградчанинът Ивайло Костадинов бе осъден на 1 г. лишаване от свобода заради ползване на фалшива шофьорска книжка. Присъдата постанови районният съдия Екатерина Николова, като в хода на делото бе проведен разпит на двама италианци чрез видеоконферентна връзка, която бе приложена за първи път в РС – Благоевград.

Свидетелските показания бяха дадени от митничаря Канио Баста и служителя във финансовата полиция на италианския град Анкона Морени Белени, участвали в проверка на български тир, който благоевградският шофьор паркирал в района на пристанището. До кашоните със замразени охлюви, които превозвал, е открит около 5000 кг контрабанден тютюн, поради което ремаркето със стоката било запорирано от митничарите, а шофьорската книжа на благоевградчанина е отнета. Впоследствие документът е предаден в българското посолство в Рим, след което е препратен в ГД „Национална полиция“ и оттам в КАТ – Благоевград.

При проверката на шофьорската книжка служителят Петър Овнарски установил, че при тях такава не е издавана, а техническата експертиза показала, че е фалшива. Така благоевградският шофьор е обвинен за ползване на документ с невярно съдържание, престъпление по чл. 316, пр. 1 от НК. Тъй като защитата оспори обвинението, се наложи непосредствен разпит на двамата италиански служители, който се проведе чрез видеоконферентна връзка между съда в Благоевград и Анкона, реализирана с техника на САС.

Присъдата на Ивайло Костадинов е ефективна, тъй като няколко месеца преди да бъде обвинен, е бил осъден условно.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *