Благоевградското IV ОУ работи по нов двугодишен проект в партньорство с училища от Франция, Гърция, Португалия

В рамките на Европейската програма „Еразъм+“ IV ОУ “Димчо Дебелянов“ – гр. Благоевград работи по нов двугодишен проект “Soil TO Plate – STOP” – 2023-1-FR01-KA210-SCH-000151573 в периода 2023-2024 година. Партньорството е между училища от Франция – координатор на проекта, България, Гърция и Португалия, като партньори. Бюджетът е на общa стойност 60 000 EUR.

Между  4 – 9 декември беше проведена първата транснационална среща във Франция, в която взеха участие учители от всички партньорски държави. Посетиха се основното училище партньор в град Besse-sur-Issole, местната детски градини и едно гимназиално училище. Директорът на училището координатор приветства гостите, които бяха посрещнати с музикална програма, традиционни песни на английски и френски език, а учениците  отправиха лични покани да присъстват в техните часове, като последва и кратко посещение при кмета на градчето.

Визитата във Франция беше насочена както към запознаване на всички партньори помежду си и дейностите на проекта, така и с организирането и стиковането на дейностите и задачите по самия проект. По време на всяка първа визита се избира и официално лого на проекта, като с най-много точки бе логото, изработено от ученици от френското училище.  Представени бяха презентации и филми, които показват училищния живот във всяко партньорско училище от Гърция, Поругалия и България, а след това имаше дегустация на местни специалитети.

Чрез проекта ние осъзнаваме приоритета на програмата „Еразъм+” за справяне с изменението на климата и се стремим да предоставим на нашите ученици на възраст между 6 и 13 години инструменти за по-устойчиво ангажиране с природата и по-голям контакт с нея, като например подобряване на използването на ресурсите и работата сред природата като нова педагогическа практика, която те ще включват в редовните си занимания по време на уроци по природни науки, дни на науката и други предмети. С проекта искаме да стимулираме по-голямо желание сред младите хора да прекарват време сред природата, а учителите да осъзнаят важността на работата с ученици сред природата и обмена на различни практики с нашите партньори. Също така педагогическите специалисти ще придобият нови знания в областта на работата сред природата на международни срещи с партньорски училища, като в същото време ще затвърдят знанията си по английски език. И не на последно място, чрез мобилности и наблюдения допълнително ще мотивираме нашите учители за различен начин на преподаване.

На хоризонтално ниво нашите цели са свързани с околната среда, грижата за нея, тоест зелената приоритетна зона. Ние сме и ще бъдем част от проекта, за да повишим осведомеността за важността на зелените практики и заедно с две други училища да научим нови практики и промени в подхода на учебната програма.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *