Благоевградчанинът д-р Ат. Пелтеков заточен за 2 седмици в хотел в чилийския гр. Пунта Аренас заедно с още 5-има българи на път към остров Ливингстън

Благоевградчанинът д-р Атанас Пелтеков, който е с корени от с. Тешово и е възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград, вчера бе поставен за 2 седмици в пълна изолация в чилийския град Пунта Аренас. Първите десет дни от карантината той няма да може да напуска хотелската си стая, а храната ще му бъде оставяна пред вратата. На 11-ия ден следващата седмица ще му бъде направен тест за коронавирус и ако е отрицателен, вече ще може да се движи в хотела. На 14-ия ден директно от хотелската стая той ще бъде качен на кораб, с който ще стигне до Антарктида.
На същите драконовски мерки срещу разпространението на коронавируса са подложени и останалите 5-има българи от 29-ата национална антарктическа експедиция, които в събота потеглиха за остров Ливингстън. Благоевградчанинът е лекар на групата и това е третото му участие в експедиция до най-студения континент на Земята.

Часове преди тръгването му за ледения континент, благоевградчанинът д-р Пелтеков, който работи повече от 20 г. като джипи в София, се сбогува за 2 месеца с приятелите и пациентите си, като на последните остави телефона на медицинската си сестра Дишкова – за координиране на прегледи, различни административни въпроси и най-вече заради започналото записване за имунизации срещу коронавирусната инфекция. Благоевградчанинът използва обръщението си съм тях, обявявайки се твърдо за ваксинирането, като обеща да отговаря с лични съобщения на всички, които все още имат притеснения по въпроса.

Д-р Пелтеков, командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов и логистиците Николай Николов и Камен Недков нямат търпение да се озоват по-бързо в базата ни на Ливингстън, за да обработят данните, събрани в тяхно отсъствие от многобройните уреди, които работят и в отсъствието на хора. Те са необходими за научните проекти от Националната програма за полярни изследвания на България. Другата им задача е да отстранят повредите по постройките, ако има такива, защото антарктическата зима започва през март и тогава нещата могат още повече да се влошат.

Групата трябва данаправи една инсталация, наречена мареограф, която измерва нивото на океана, и да започне подготовката за построяването на научна лаборатория, която да се ползва от всички европейски полярни учени, които работят на Антарктида. Строителството й е планирано по време на следващата 30-а юбилейна българска експедиция.

За пръв път от 29 г. ръководителят на полярниците ни и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев не е в групата – той преболедувал безсимптомно коронавируса през ноември миналата година и лекарите са го посъветвали да си остане в България. В края на декември 2020 г. бяха открити първите позитивни случаи на Covid- 19 в антарктическата база – това бяха чилийски полярници, които бяха незабавно евакуирани в Чили.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *