Благоевградчанинът д-р Соломон Мошев: В Израел няма значение кой си, всеки се лекува първокласно, апелирам към бременните и кърмачките – ваксинирайте се

Вече има отворени кафенета, ресторанти, концертни зали, в по-големите заведения има автоматични апарати, с които, ако не сте ваксиниран, можете да си направите тест за 15 минути и ако е отрицателен, с билета, който издава машината, можете да влезете безпроблемно, все пак това струва около 30-40 шекела, или 20 евро допълнително, и ако ще ходите просто на ресторант, излиза скъпичко

 • Здравейте, бихте ли се представили с няколко думи на читателите ни?
 • Роден съм и съм израснал в Благоевград. Там завърших и НХГ „Кирил и Методий”, Бивша Солунска. След това завърших Медицинска академия в София и от 1982 до 1990 г. работих в акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Благоевград. От 90-а година живея и работя в Израел. Същото работих и тук, а в момента съм експерт и консултант по рискова бременност към здравната каса „Макаби“.
 • Вие сте човек, който е работил и в двете страни в сферата на гинекологията и има огромен опит и наблюдения над бременни жени, новородени и кърмачета, а пък от друга страна – самият Израел е лидер в имунизационните програми срещу коронавируса. Затова искам да Ви попитам каква е практиката в имунизацията на бременни, кърмещи и деца в Израел?
 • Голяма част от бременните жени в Израел са вече имунизирани или им предстои имунизация и искам да отбележа, че много над 5 милиона от гражданите на Израел са вече имунизирани. Аз имам стотици пациентки и нямам спомен да имам такава, която да не е имунизирана. Нещо повече, ние препоръчваме на всички, на които предстои забременяване с ин витро процедура или им предстои лечение срещу стерилитет, да се имунизират, преди да пристъпят към тези процедури. Не мога да дам точна цифра, но над 90% от бременните са имунизирани. Имаше случаи на починали бременни от Ковид в Израел и благодарение на това, че медиите обърнаха много сериозно внимание на тези случаи, това доведе и до масово желание на бъдещите майки да се ваксинират. В момента сме в подготовка да стартираме и имунизациите на деца между 12 и 16 години. Има такава програма в Израел и това е много важна стъпка, защото децата са някъде около 30% от населението на страната. Когато успеем да имунизираме и тях, вече ще имаме почти 100% колективен имунитет. Има, разбира се, една група от хора, около 500-600 хиляди, на които им казват „костеливия орех” – хора, които не искат да се имунизират по една или друга причина. За съжаление сред тези хора има и лекари. Но тук на тях не им се дава трибуна по медиите. Даже имаше един лекар, който издаваше фалшиви удостоверения за ваксинации и разрешителни да ходят без маски, и направо му отнеха разрешителното. Той вече не е доктор. Но тук основата на обществото няма съмнения и още повече самите хора вече виждат, че има ефект от ваксинациите. Вече има отворени кафенета, ресторанти, концертни зали. В по-големите зали и заведения има автоматични апарати, с които, ако не сте ваксиниран, можете да си направите тест за 15 минути и ако тестът е отрицателен, с този билет, който издава машината, можете да влезете безпроблемно. Все пак това струва около 30-40 шекела, или 20 евро допълнително, и ако ще ходите просто на ресторант, излиза скъпичко, така че това го практикуват по-скъпите заведения, чиято клиентела може да си го позволи.
 • Все пак, тъй като сте гинеколог, нека Ви попитам успяват ли антителата на имунизираната майка чрез майчиното мляко да проникнат в организма на кърмачето и да го предпазят?
 • Не, не минават. Има само единични случаи, при които са откривани антитела в организма на детето при ваксинирани майки. Като цяло все още не е установено как точно се е случило, но бяха само единични случаи. Но антитела през млякото не преминават в детето и не създават такъв имунитет у кърмачето. Няма такива наблюдения. Тази ваксина не е от този тип, която би могла един вид косвено да ваксинира и детето.
 • Израел, вече споменахме, е водеща страна в справянето с пандемията и други държави като Гърция, да речем, или Великобритания приемат идентични подходи. Въпросът ми е за тактиката и стратегията. Затова искам да попитам – това, че Израел е бил дълги години в състояние на война и под заплаха, изиграло ли е роля за мобилизирането на обществото и справянето със заплахата?
 • Абсолютно да, и организацията беше като при военно положение. В самото начало, като се започна, нямаше такъв военен щаб, който да се занимава с пандемията, а борбата беше оставена в ръцете само на Министерството на здравето и първоначално само то се занимаваше. Но много политици и обществени фигури започнаха да споделят мнението, че всъщност борбата в „тила” е много важна и се стигна до консенсуса, че тиловаците от армията са най-способни да се справят с тази задача. Говорим за самото начало. Тогава много подразделения и на МОСАД, и на тиловаците от армията се включиха и започнаха да обикалят и търсят из цял свят, и успяха да закупят големи количества апарати за командно дишане и просто направихме рекорд по размера на тези доставки. Впоследствие, като дойдоха ваксините, вече и самата организация по ваксинирането беше перфектно и с невероятна точност организирана. Цялата процедура отнема само 3 минути. Има и т.нар. „драйв-ин” ваксинационни пунктове – спираш с колата, отваряш прозореца и се боцкаш. И наистина, и аз мисля, че тези военни положения през годините помогнаха на населението и на администрацията да организират кампанията с удивителна точност и размах.
 • Тук идва и следващият ми въпрос: Вие се утвърдихте и като лидери в сертификацията, в издаването на така наречените ваксинационни паспорти, които вече позволяват по-свободно придвижване. У нас и в съседна Гърция отскоро вече се прилагат подобни документи и вече се пътува между двете държави с такъв сертификат. Надигат се обаче и противници, които не са доволни и говорят за дискриминация, тъй като в Европа все още ваксините не са достигнали до всички. Вие как мислите по темата?
 • Никаква дискриминация не е това, даже е много добре за страните, които го прилагат. Това е добро за всички. Тази практика съживява – това е обмяна на „прясна кръв” за икономиката, за туризма, за всички. Това стимулира производствата, финансите, туризма, дава свобода на тези, които вече са предпазени, да работят, да произвеждат, да харчат пари. Дори тъкмо обратното, всеки, който вече е имунизиран, трябва веднага да започне да работи, за да подпомогне и останалите. Тези хора съживяват бизнеса и малко по малко подпомагат връщането към нормален живот.
 • Израел е мултикултурна и мултиетническа страна. Там живеят хора от цял свят, не само местните общности, не само араби, а какви ли не. Почувствал ли се е някой по някакъв начин, някоя общност пренебрегната или недоволна, че не й е обърнато внимание при борбата с пандемията?
 • Не, категорично не! Аз даже ще дам за пример арабите от по-северните райони, където населението е по-компактно арабско, та те в началото въобще не искаха да се ваксинират. И тогава заболеваемостта и смъртността там се качиха стремглаво. И постепенно лекари араби, които се ползват с доверие в общностите, започнаха да изнасят лекции, да убеждават хората, да водят разяснителни кампании и тези хора започнаха да се ваксинират. И никога не е имало липса или недостиг на ваксини, просто тяхното отношение към ваксинациите беше негативно. В Израел има изобилие от ваксини, има за всеки. Дори остават някакви големи количества. Но страната започна да ги подарява. Дадоха се като помощ в Чехия, в Южна Америка.
 • А правени ли са опити да се използва ситуацията за някакви политически цели? Имало ли е обвинения в тази посока?
 • Нека да обясня първо нещо важно: тук всичко е в ръцете на здравните каси. В здравните каси няма сепарация и разделение. Програмата не се интересува кой откъде е, какви са майка му и баща му, дали е арабин или китаец. Изпраща му се известие за ваксинация и той отива и се ваксинира. Така че тук няма повод за политическо говорене и обвинения. Имаше обаче приказки в обществото, че едва ли не Израел е подарил ваксини на някакви държави в Южна Америка, за да признаят Йерусалим за столица. Но това са обществени спекулации.
 • Сега нека Ви попитам, тъй като сте човек, живял и в Израел, и в България много години, по какво си приличат и различават двете страни по отношение на здравната система?
 • Здравните системи са коренно различни. И въобще не става въпрос за умения на лекарите и образование или квалификация. Самата организация на здравеопазването е различна. Тук има четири здравни каси със страшна конкуренция между тях, което води до изключително високо ниво на здравеопазване. И в България може би това е проблемът, че една здравна каса не може да обхване цялата система от медицински услуги на цялото население еднакво, не създава и конкуренция. Това е пречка и вероятно затова много лекари оставят държавата и отиват да работят в други страни, като причина е не само заплащането, но и условията, при които се работи. Докато в Израел нещата са различни. Има едно непрекъснато съревнование да си по-добър и по-качествен. Не само в болниците и университетите, дори в самите вътрешноболнични отделения има една надпревара да се правят нови научни изследвания и постижения. Затова има отделения с по седем-осем професори. И това са хора на по 45-46 години, които пишат трудове и правят научни изследвания още като специализанти, и като завършат специализацията си, след още една-две години са вече професори. И точно многото научна работа помага и за напредъка на медицината като цяло.
 • Това предполагам е и държавна политика…
 • От една страна – да, но това е политика и на самите болници. Ето, например дъщеря ми работи в болницата „Тел Ашомер”, която е класирана като една от десетте най-добри болници в света, не в страната. В света! И там практиката е, като вземат специализанта, като преценят какво и как може, да го развият и да го направят връх. Най-добрият в областта си. Това е политиката и затова медицината е на високо ниво.
 • Поддържате ли връзки с България? Имате ли запазени отношения с близки, приятели?
 • О, да. Имам приятели и в Благоевград, и в София. В Благоевград често се чувам с доктор Димитров [началник на хирургичното отделение в МБАЛ – Благоевград с многогодишна практика в Израел – бел.авт.], Краси Кацарски, който е в Стокхолм сега. Чувам се с всичките си приятели редовно и няма някой, с когото да сме били заедно и да не поддържаме връзка.
 • И накрая, какво ще посъветвате нашите читатели, какво искате да им кажете? На бъдещите майки особено?
 • Искам да апелирам към всички и особено към всички бъдещи майки: горещо им препоръчвам да се имунизират! Всички бременни – горещо препоръчвам да се имунизират! Защото така те ще предпазят както себе си, така и бъдещите си деца, защото пренебрежимите странични ефекти от ваксините, доколкото ги има, са микроскопични в сравнение със страданието и последиците от болестта. Нещо повече, наскоро тук излезе изследване сред няколкостотин пациентки, които са се подложили на процедура за ин витро забременяване, и при нито една не е установено каквото и да е странично влияние върху плода. Така че горещо препоръчвам да се ваксинират!

Назаем от bgnovini.eu

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *