Благоевградчанинът Йордан Илчев – Диджей Дани Илич,събра над 400 души на Пирински събор в Чикаго

Първият Пирински събор в Чикаго мина под знака на благотворителността. Въпреки лошото време, близо 400 българи и македонци минаха през парка Kimball Hill и много от тях откликнаха на инициативата на Олимпийски клуб „Васил Левски“, за събиране на средства за две операции на малката Йордана от Радомир. Детето е родено с изключително рядка диагноза – проксимален бедрен дефицит. Само в института „Сейнт Мери“, в щата Флорида, дават 100% гаранция, че крачето на Дани ще бъде напълно излекувано. Всеки, който не е бил на събора, а иска да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА
IBAN: BG70 UBBS 8002 1084 3315 40
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Йордана Слави Йорданова, гр. Радомир
PayPal: [email protected]
Титуляр: Кристина Славчова (майка)
През: helpkarma.com/help/yordana – с дебитна/кредитна карта, PayPal или банков превод.

По предложение на единия от двамата главни организатори – Йордан Илчев, който е изявен член на Олимпийския клуб, се проведе търг, на който се събраха $1500 за каузата. Водещ на търга беше Константин Маринов – Коцето.
„Търгът беше само формалност. Повечето хора пуснаха нещо в кутията, без да участват в него. От името на майката на Йордана благодаря от сърце на всички, които помогнаха“, каза Коцето.
До миналата година Пиринският събор се знаеше под името „Благоевградски пикник“. Тази година той бе преименуван. Идеята на Йордан Илчев е дошла от Великия събор „Пирин пее“ в местността Предел в Благоевградска област.

„Три години подред събитието се казваше „Благоевградски пикник“, но така се събирахме само близки и познати. Със смяната на името дойдоха хора от целия регион и Македония“, каза Йордан, който е по-известен като Диджей Дани Илич.
Под ритмите на уникалната българска народна музика се извиха кръшни хора. Като на истински събор, главните организатори Йордан Илчев и Катя Ангелова бяха подготвили интересна програма с детски народни танци от Културен център „Българика“ и презентации на български продукти.

„Дадохме трибуна за изява на всякакви таланти и продукти, без политически настроения“, каза Катя Ангелова. Тя беше приятно изненадана от своя съмишленик Йордан Илчев, който й подари енциклопедията „Над Пирина пламеней“ от личната библиотека на неговия баща Емил Илчев.
„Тъй като сме на открито, при такива събития най-големият проблем е лошото време. Също така трябва да знаем и колко скара да приготвим. При хубаво време идват доста хора и ако не сме подготвили достатъчно храна, хората се изнервят от чакане, затова всичко трябва да се прецени, за да бъдат доволни“, коментира главният скараджия, популярният навремето таксиметров шофьор в Благоевград Емил Илчев.

Негови верни помощници бяха Ива Пенчева, Митко Ангелов и македонецът, дошъл специално от Флорида, Горан Здравковски. Скарата бе приготвена по стара рецепта от Кресна на Методи Методиев, президент на фирма „Перун“.
„Хората от магазин „Малинчо“ също ни бяха голяма опора и благодарение на тях скарата стигна за всички. Ние си пекохме през целия ден, но имаше моменти, когато беше на привършване. В магазина пекоха успоредно с нас и така нямаше чакащи и недоволни. Въпреки дъждовното време сутринта, съборът мина много добре и всички бяха доволни и с настроение“, добави Диджей Дани.

За поредна година шоу с ударни инструменти направиха Георги Танчев и Константин Маринов. Книги представиха МПО „Пирин“ и писателят Добри Карабонев. Детски център „Бърборино“ се бяха погрижили със занимания за децата. Дида Иванова представи домашно приготвени сапуни и изделия от дърво и восък. Мила Колева от компанията „Салад Мастер“ показа всичко за кухнята за улеснение на жената. А семейство Стефан и Светлана Стоилови раздадоха безплатен сладолед на всички деца.

На финала в турнира по минифутбол в интригуващ мач с много обрати „Кресна“ победи трудно с 3:2 „Македонска слава“ и стана първият шампион на Пиринския събор.
Всички хора, минали през събора, бяха възхитени от мястото на провеждането му, особено родителите с деца. За малчуганите имаше обширно място за игри и цели три атрактивни детски площадки на близко разстояние.

„Избрахме мястото за провеждането на събора по предложение на генералния спонсор, родом от Благоевград – Румен Атанасов, президент на транспортна компания „RVN LOGISTICS“. Душата на събора беше Катя Ангелова. Дължим много от успеха на събитието на нейния заразяващ личен пример, изпълнен с ентусиазъм и всеотдайност. Всичко, което свърших в организационно отношение, го направих заради нея. Тя ни е като майка на всички. Винаги е готова да помага, раздава се за хората и за родолюбиви каузи“, завърши с възхищение Йордан Илчев.
Спонсори на събитието начело с „RVN LOGISTICS“, с президент Румен Атанасов, бяха: Катя Ангелова, „D1 Entertainment“, със собственик Йордан Илчев, „SPEED FREIGHT“, с президент благоевградчанина Евгени Цветков и вицепрезидент Димитър Иванов, както и брокерът Гергана Тодорова.

loading...


Катя Ангелова
Да помогнем на Йордана да ходи
Константин Маринов

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *