HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградчанинът Я. Янков: След 6 м. работа ме изхвърлиха от завода за волани „АЛС” без предизвестие и с осакатена дясна ръка, хората бягат масово заради възпаления на ставите и заради алергии от лепилото…

Благоевградчани напускат осакатени работа след няколко месеца, прекарани в популярното като Завод за волани предприятие на фирма „АЛС България” ЕООД, твърдят хора, минали през производствените му цехове и вече станали пациенти на благоевградските ортопеди. Пострадали от манипулациите на част от работниците са пръстите на ръцете им или китките, с които опъват и лепят кожата върху воланите за автомобили.

Вчера в редакцията на „Струма” пристигна една от жертвите на това производство – Янко Димитров Янков. Човекът се оказа с неподвижен десен палец, резултат от 6-месечната работа в цеха за лепене. Ортопедът д-р Олег Сатиев, при когото Янков се прегледал преди 2 седмици, установил възпаление на сухожилието и го насочил за операция.

Янков дойде в редакцията всъщност да се оплаче от друго – след 6 месеца работа, на 4 август т.г. му прекратили договора на основание чл. 71, ал. 1 от КТ – поради изтичане на изпитателния срок.

Пред репортер на вестника уволненият разказа: „Отидох в понеделник на работа първа смяна и началничката Йоана ме извика в кабинета си, за да ме уведоми, че съм уволнен. Попитах защо, тъй като за половин година доста добре започнах да се справям с работата и правех на ден по 80 волана. Тя нищо не ми каза. Вярно, че 1-2 пъти ме хваща с цигара в тоалетната – стоеше и ме дебнеше пред мъжката кабинка, но аз съм работил в Цигарената, където пушенето също е забранено, и знам, че като те хванат един път, глобата е 25 лв., за второ хващане е 40 лв. и тогава започваш да си правиш сметката дали да пушиш, или не. А тук нито са ми налагани някакви наказания, нито ми пуснаха предизвестие за уволнение – направо ме изхвърлиха.

По-късно прегледах трудовия си договор и заповедта за прекратяването му и установих, че съм уволнен близо 10 дни след изтичане на 6-месечния пробен период.

Консултирах се с юристи и разбрах, че ако договорът ми е бил прекратен до 24 юли, когато се навършиха 6 месеца от започването на работа, ръководството е имало право да ме уволни без предизвестие, след тази дата по българското законодателство договорът ми за работа обаче вече е бил редовен, затова уволнението е неправомерно. Посъветваха ме да заведа дело срещу фирмата, сега обаче повече ме притеснява палецът на ръката, защото е абсолютно неподвижен, а все пак това е дясната ми ръка.

И не съм само аз. По същия начин с ръцете закъсаха Светозар и Янко Юлиев от Симитли, Даниел Тасев от Благоевград и много други. Те напуснаха точно заради непрекъснатите болки в пръстите. Други пострадаха от изпаренията на лепилото, с което се лепи кожата върху волана, доста развиха алергии и също си отидоха. Въобще в завода има голямо текучество. Всеки ден напускат хора. Да, заплатите са сравнително добри – по 600 лв. чисти вземаме, но ако това трябва да стане за сметка на здравето, не си заслужава”, обобщи Янков.

После той тръгна към Инспекцията по труда в Благоевград да подаде жалба срещу вече бившите си работодатели.

„Нямаме до момента никакви постъпили жалби срещу „АЛС България”, но по една случайност вчера /б.р. сряда/ започнахме проверка в предприятието и аз самата също бях с колегите”, каза Славянка Симитчийска, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград.

Проверката не била по сигнал, а регулярна, инспекторите проверили работните помещения и следващия вторник очаквали от администрацията на завода да им предостави документите на наетите работници.

Запозната от нас накратко със случая на Янков, Симитчийска бе категорична, че ако е освободен от работа без предизвестие след изтичане на 6-месечния пробен период, става въпрос за нарушение от страна на работодателя, но все пак поиска време да се запознае с цялата документация около престоя му в завода.

Вчера следобед в производствената база на „АЛС България” ЕООД ни посрещна охраната. Разбрал, че сме представители на медия, пазачът извика млад мъж, когото представи като „най-големия в момента началник, защото другите са в отпуск”. „Началникът” не си каза името, но обясни, че е запознат със случая на Янков, който бил уволнен след няколко устни забележки да не пуши в тоалетната.

„Имаме строги правила за цигарите, защото цеховете са високорискови по отношение на пожарите, затова сме безкомпромисни”, увери ни младежът. По въпроса за осакателите работници пък бе категоричен – пострадали, защото работели неправилно, лично той обучил част от операторите на волани как да боравят с кожата и тези, които усвоили тънкостта на занаята, нямали проблеми нито с китките, нито с пръстите.

Производителят на автомобилни тапицерии “АЛС България” стъпи в Благоевград миналата година като трета база в страната след елинпелинското с. Мусачево и Ихтиман. Като сериозен инвеститор, даващ работа на 1600 души, благоевградчани го посрещнаха доста радушно, но текучеството е видно дори от автобусните спирки, където от месеци висят плакати на фирмата за набиране на работна ръка. Кандидатстването е доста продължително като процедура, новоприетите минават едномесечен срок на обучение, след което влизат в производството с 6-месечен изпитателен срок и непрекъснато повишаващи се изисквания за качество на работа и бройки волани, които трябва да облепят с кожа и обшият на ръка с декоративен бод. С договора си за назначение всеки работник получава и книжка с инструкции как е задължен да се държи на работното си място, сред които изрично е подчертано, че той няма право да изнася извън стените на завода никаква информация, свързана с вида и условията на работа.

Според Търговския регистър в този му вид “АЛС България” ЕООД съществува от 2014 г. Регистрацията му е в с. Мусачево, където преди 6 г. бе открита първата и най-голяма негова фабрика в България. Управители са канадците Шон Джон Бош и Пол Еужен Риганели, капиталът на дружеството е 6 845 505 лв., а негов едноличен собственик е регистрираната в Люксембург компания „Идам холдинг”. До 2011 г. компанията е била собственост на южноафриканското дружество „Аутомотив Ледър къмпани груп”.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *