Благоевградчанин, бивш охранител на Х. Клинтън, се върна в родината с оферта на 3 водещи строителни компании в САЩ за $90/кв.м автомагистрала вместо харчените в момента у нас 800 лв.

Благоевградчанин с американско поданство, който 20 г. живял в САЩ и се пенсионирал като охранител на Хилъри Клинтън, поиска думата в „Струма” и обвини правителството на ГЕРБ в завишаване с 8 пъти цените на магистралите в България.

Твърдението на Джон Джонсън, който е строителен предприемач, е подкрепено с оферта, която той поискал за Европа от 3 водещи строителни компании в САЩ – една от Сан Франциско и 2 от Лос Анджелис. Компаниите са построили хиляди километри автомагистрали в Щатите на цена от 45 долара за 1 кв.м. В офертата им за Европа след дълги консултации помежду си те фиксирали цена от 90 долара на квадрат заради повечето разходи, които биха имали на територията на чуждия континент.

За справка от сайта на Агенцията за обществени поръчки в момента строителството на Автомагистрала „Хемус“ е обявено срещу цена от 1,35 млрд. лв., което, разделено на 130 километра и ширината на магистралата, прави по 800 лв./кв.м, изчислил е благоевградчанинът.

„Цялата тази сметка я описах в официални писма до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, българския президент Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова. С Радев и Нинова искам да седнем в телевизионно студио и да покажа офертата на всички българи, за да им обясня с цифри и нагледно как ги ограбват”, разказа за „Струма“ Джонсън. „Обърнах се към тях, защото, ако съм сам, никоя телевизия не би ме пуснала да говоря свободно в ефир. Не искам да ме разбирате неправилно – не действам зад гърба на Борисов и кабинета му. От САЩ се прибрах преди 2 г. и първата ми работа бе да потърся контакт с него, за да му представя офертата на американците. Няколко пъти пробвах, но не успях. Оказа се, че е невъзможно човек да стигне до премиера“.

Според това, което Джонсън разбрал от щатските строителни компании, полаганият от тях асфалт на щатските магистрали е 18 см, докато в България дебелината на асфалта е само 4 см. В цената от 45 долара на квадратен метър освен асфалта са включени още около 30 см подложни филцове, включително и телефонни колонки през 1-2 км край магистралата, откъдето хората могат да звънят на спешния телефон при аварии, както и на близките си.

„Попитах собственика на една от 3-те компании не е ли много ниска цената от 45 долара, той ми отговори, че с нея и той, и работниците му могат да са милионери“, обясни благоевградчанинът.

Според него, запалени от идеята да изнесат бизнеса си на Стария континент, колегите му от САЩ все пак планират скоро да стъпят в Европа, макар и не в България, а да започнат с Румъния. „Въпреки това опцията с България остава и ако някой от правителството ни вземе насериозно офертата и прочете референциите на компаниите, те са готови веднага да пристигнат у нас“, твърди строителният предприемач.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *