Благоевградчанин, излежаващ 20 г. присъда за убийство на работник, с бомбастичен иск от 80 000 лв., заради панически страх от затвора

Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Галина Стойчева отхвърли бомбастичен иск за 80 000 лева на затворника Николай Калаузки от Благоевград. През 2008 година той получи 20 години лишаване от свобода за убийство  на 43-годишния му работник, животновъда Детелин Павлов.  Животновъдът бе открит шест месеца след изчезването си, разфасован с брадва, запален и заровен в ранчото на Калаузки в село Покровник. Николай Калаузки има и съучастник –  Валери Соколов. Тримата се скарали, след което Павлов е посочен с брадва. Двамата се изплашили, разчленили тялото, върху него поставили гумите на товарен камион и го запалили. След това засипали мястото с пясък.

Калаузки е поредният лишен от свобода, който пусна искова молба срещу Главна  дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София  за обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди, причинени вследствие на лошите битови условия в помещение за делегация, така наречената буферната зона, в затвора в Бобов дол, в която е пребивавал за времето от 10, 40 ч. до 16,40 ч. на 04.12.2018 г., както и за обезщетение в размер на 50 000 лв. за неимуществени вреди вследствие принудителното пребиваване в периода 04.12.2018 г. – 05.12.2018 г. в килия № 9 в затвора в Бобов дол, разположена в коридора с килиите на осъдените на доживотен затвор и с лоши битови условия /малък прозорец/. Вредите се претендират като причинени от неоснователно бездействие на началника на ЗООТ – с. Самораново във връзка със задължението за своевременно конвоиране на лишения от свобода ищец до ЗООТ след участието му по дело в съда на 04.12.2018 г.

Във връзка с исковите претенции Калаузки сочи, че за времето от 10,40 ч. до 16,40 ч. на 04.12.2018 г. е бил лишен от достъп до санитарен възел и течаща вода при пребиваването му в буферната зона на затвора в Бобов дол, което му е причинило дискомфорт и неудобство с оглед честата нужда от тоалетна предвид напредналата му възраст и здравословни проблеми.

Лишеният от свобода твърди, че при  настаняването му в килия № 9, която счита за „наказателна“ килия, е изпитал панически страх, чувство на несигурност и психическо разстройство, тъй като помещението е в коридора с килиите на осъдените на доживотен затвор и го връща към спомени за „много страшни действия“. Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” – София изразява становище за оспорване на исковете по основание и размер. Поддържа, че затворникът не доказва незаконосъобразни действия или бездействия на длъжностни лица при затвора в Бобов дол, довели до нарушения, както и настъпването на неимуществени вреди. Сочи, че администрацията на затвора при условията на ремонтни дейности в корпуса на затвора през исковия период е изпълнила надлежно задължението си за диференцирано настаняване на лишените от свобода с различни режими на изтърпяване на наказанието, като е осигурила нормални битови условия.  

 Заключението на прокурора е, че предявените искове са недоказани и следва да бъдат отхвърлени.

Доказателствата сочат, че за част от престоя в рамките на около 6 часа затворникът е пребивавал в помещението за делегация, т.е. за проверка на лишени от свобода, заминаващи и пристигащи, във връзка с участие по съдебни дела, което е стандартна процедура преди всяко превеждане на лишените от свобода, пристигащи от външен конвой. Според свидетел помещението има голям прозорец, радиатор за отопление и подвижни пейки, а при нужда служител от затвора е съпровождал лицата до тоалетна.

По делото е безспорно установено, че затворникът е пребивавал в помещение № 9 на затвора за времето от 17.00 часа на 04.12.2018 г. до 11.30 часа на 05.12.2018 г., т.е. по-малко от едно денонощие. Обратно на поддържаното от затворника, доказателствата сочат добри битови условия в килията, която е с площ от около 15 кв.м и оборудвана с тоалетна, течаща вода, легла, шкафчетата, прозорец. Действително местоположението на килия № 9 е в зоната за повишена сигурност на затвора, където са помещенията на лишените от свобода, изтърпяващи наказание „доживотен затвор“.

 Така съдът под председателството на съдия Галина Стойчева отхвърли предявените искове от общо 80 000 лева срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София като неоснователни. Решението може да се обжалва пред тричленен състав на Административен съд – Кюстендил  в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Галина Стойчева

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *