Благоевградчани алармират: Социални работници напъхаха неправомерно роднини в списъците за боб и леща, раздавани от БЧК

Социални работници в Благоевград са включили неправомерно в списък свои близки за получаване на хранителните пакети, раздавани от БЧК в края на миналата и началото на тази година, алармираха жители на областния център.

Според имената, изпратени в редакцията на в. „Струма“, безплатни макарони, ориз, брашно, консерви, спагети и др. – общо по 22,7 кг хранителни продукти в пакет за всеки, са получили Илия Баздрагянов – брат на социалната работничка Марияна Баздрагянова, колежката й Румяна Мицева, Маргарита Юговска – свекърва на социалния работник Мария Юговска, Василка Папукчийска – свекърва на Вероника Папукчийска, както и Живка Цацова, майка на началник-отдела, съставящ списъците на правоимащите – Антония Павлова.

По твърденията на нашите източници никой от тях не е отговарял на категориите, на които трябваше да отговарят получателите на хранителните пакети: да са били включени в списъците за енергийно подпомагане, да са получили еднократната помощ за първокласници, както и да са лица с първа група инвалидност с чужда помощ.

По наше искане шефът на „Социални грижи“ в Благоевград Александър Балев направи проверка на имената и установи, че те действително са взели пакети с храни, но всеки от тях е имал основание да попадне в списъка, изготвен от колегите му.

Според Балев Баздрагянов е с ниски доходи, Мицева – самотна майка на малко дете, а свекървите Юговска и Папукчийска са с доходи под прага на бедността. Освен това г-жа Цацова наскоро претърпяла тежка операция.

Роднините на колегите му били включени в третия списък, поискан от БЧК, тъй като останали много свободни пакети – по неизвестни причини хората не ходили да си ги вземат, обясни социалният шеф.

„БЧК бе ангажирана в раздаването на пакетите, но програмата си беше на Агенцията по социално подпомагане и ние нямаме никакво право да проверяваме списъци – хората идваха с личните си карти и получаваха храните”, обясни председателката на червенокръстката организация Йорданка Стойчева.

„През първия транш на раздаване на помощите – от 5 октомври до 31 ноември миналата година, давахме по 1 пакет на всеки в списъка, а на майките на първокласници – по 2. Действително останаха доста нераздадени пакети, защото част от хората се оказаха починали, други вече не живеят в областта, има различни причини, поради които не всички дойдоха. Други идваха, но не бяха в списъците, защото данните в тях са отпреди 2-3 години – например трябваше човекът да е получил помощ за отопление през 2018/2019 г., а първокласниците да са постъпили на училище през учебната 2019/2020 г. Затова през януари поискахме от социалните още един допълнителен списък и получихме 66 имена. Рекапитулацията накрая беше: от 18 377 подадени по списъци – 16 315 души, които получиха храната“, уточни Стойчева.

От АСП потвърдиха, че в последната акция са били раздадени над 100 000 пакета с 16 вида храни, общо 6500 т хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храните, финансирана от Фонда за европейско подпомагане. Право на пакет са имали освен хора с помощ за отопление и родители на първокласници, още майки, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 г., родители на деца с трайно увреждане, хора, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, и такива, получили финансова подкрепа във връзка с Covid-19.

Единствените правоимащи „по бедност“, които са били включени в критериите на АСП, са инвалидите с над 90 % увреждане с определена чужда помощ и пенсия до 369 лв., в противен случай хранителната помощ трябваше да стигне до 390 000 български пенсионери, живеещи под прага на бедността. При това положение поне 3 от имената на роднини на благоевградските социални работници, оправдани от Ал. Бален с мотив „ниски доходи“, остават под въпрос дали е трябвало да бъдат включени в допълнителния списък, или е имало много други по-нуждаещи се от тях.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. V f gi

  ТОНИ, ТОНИ ПАВЛОВА НА ВРЕМЕТО БЕШЕ ЧОВЕК, НО И ТИ КАТО ДРУГИ СЕ ЗАБРАВИ

  Отговор
 2. Смях

  Много тъпа статия с много тъпи коментари. Целенасочено петнене на едни хора които с нищо не са виновни, че имат бедни роднини. Колективен иск срещу опетняване на репутацията!!

  Отговор
 3. Безплатно просвещение за "калинки"

  Отвратителна кражба на дребно, мишкуване. Ами като са останали нераздадени пакети има детски и старчески домове, болници и социални заведения!

  Отговор
 4. ОЩЕТЕНА

  ВЪЗМУТИТЕЛНО.ТОЗИ ДИРЕКТОР МИ ИЗГЛЕЖДА НЕДЕКВАТЕН.НИКОГА НИЩО НЕ Е РАЗБРАЛ,НИКОГА НИЩО НЕ ЗНАЕ.

  Отговор
 5. Едно към едно

  А тия в БЧК как гушат…Как гушат…Един СМС не пращат за кампании, ама едва си докарват продобивките.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *