Благоевградчани замениха еднодневния плаж на Бяло море с 3-дневна почивка на Китен и Приморско

Благоевградските туроператорски агенции направиха последен опит да спасят бизнеса си – за оставащия месец от летен сезон 2020 масово започнаха да предлагат почивка на родното Черноморие. Еднодневното море в Гърция, което до миналото лято струваше 23 лв., но вече се оскъпява със 100 лв. заради задължителното изследване за коронавирус, вече е заменено от 3-дневна почивка в курортите на юг от Бургас. Тя се предлага срещу 130-150 лв. От сумата 50 лв. е пътуването в двете посоки, останалата част е за 2 нощувки, 2 закуски, 2 обяда и 2 вечери.

Агенциите са се насочили главно към Китен и Приморско, но ангажират стаи и в хотелите на Созопол и Бургас. Последните са по-скъпи – в Созопол същият пакет е 260 лв. за възрастен и 180 лв. за дете до 12 г., а в Бургас цената за възрастните е 110 лв., но без в нея да се включва храната.

РЕПОРТЕР НА „СТРУМА“ ПРЕМИНА ПО 630-КИЛОМЕТРОВИЯ МАРШРУТ БЛАГОЕВГРАД-КИТЕН, ЗА ДА ПРОВЕРИ ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЛЕТУВАТ БЛАГОЕВГРАДЧАНИ.

Тръгването е в петък в 5,00 сутринта в луксозен автобус с климатик и заетост 60% на местата в него. Маршрутът е през София, откъдето се качват още почиващи, и оттам по магистрала „Тракия“. Пътува се спокойно, въпреки че на места магистралата е кръпка до кръпка и при скорост над 60 км в час автобусът се тресе като за световно и има реална опасност да пристигнеш на морето с изпопадали пломби. След 2-те задължителни почивки на бензиностанции в Ихтиман и Нова Загора автобусът стига безпрепятствено през Бургас до Приморско и Китен. На последната спирка пристига малко след 12.00 часа, което си е 7  часа пътуване.

Почиващите – главно пенсионерки от Благоевград и 1-2 семейства с деца, се регистрират в хотела. Той е голям, на 5 етажа, със собствен басейн в двора, и е доста приличен – стаите и баните са чисти, хавлии има всякакви, както и табелки, забраняващи пушенето.

В ХОТЕЛА САМО ПЕРСОНАЛЪТ Е С ПРЕДПАЗНИ МАСКИ, НО НИКОЙ НЕ ПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА НА ЛЕТОВНИЦИТЕ.

На 1-2 места има поставени шишета с дезинфектанти, но и те се ползват инцидентно. Опит за социална дистанция ръководството на хотела се е опитало да наложи само спрямо  античния асансьор, но той и без това не може да побере повече от 2-ма души без багаж.

Тъй като в първия ден от 3-дневната почивка обяд не е предвиден, благоевградчани се разделят на три лагера. Едните хукват по съседните капанчета, други запрашват направо към плажа, трети срещу 7 лв. си вземат предварително гривната за настаняване и влизат в ресторанта да обядват, ако някоя порция е останала след другите летовници.

В ресторанта храната е на блок маса. Девойчета на ученическа възраст с черни маски и медицински ръкавици я сервират, след като клиентът посочи през защитна витрина какво иска да му сложат. Менюто не е особено богато, но все пак има 5-6 основни ястия с месо, още толкова салати, сирена и нарязани салами, както и плодове, сладолед, сокове и всякакви топли напитки. Клиентите се редят на дълга опашка, отново без да спазват каквато и да е дистанция. От Ковид-19 видимо се притесняват само домакините, които са организирали измиване на масите с дезинфектанти след всеки клиент.

Според управителя на ресторанта тази организация с посочване от страна на клиента какво да му сложат за хапване пести много храна, защото до миналата година, когато клиентите сами си пълнеха чиниите, оставало огромно количество, което се изхвърляло.

В КАПАНЧЕТАТА ОКОЛО СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ПЛАЖА НА КИТЕН ЦЕНИТЕ СА ПРИЛИЧНИ.

Голямо наливно пиво е 2,90 лв., кенчето благоевградска бира е 2,50, тарелки с цаца и пържени картофки са по 3-3,20 лв. Кафе от машина в пластмасови чашки се предлага дори в хранителните магазини, а цената му е 60 стотинки. Плодове и зеленчуци има на всяка крачка и са дори по-евтини, отколкото в Благоевград.

И КРАЙНАТА ЦЕЛ НА ПЪТУВАНЕТО – ПЛАЖЪТ.

В Китен той е красива плажна ивица с полегат песъчлив бряг, подходящ за деца, доста водорасли в северната му част и хиляди посетители, нагъчкани един до друг, особено в свободната зона, където всеки може да си донесе чадър /раздават ги безплатно в хотелите/, шезлонг или кърпа. До тази зона е и платената, където чадърите са малко по-нарядко, но и тук задължителната дистанция от 1,50 метра е само добро пожелание и спомен от сутрешните телевизионни брифинги. Цените и тук са прилични – 3,50 лв. е чадърът, още толкова е шезлонгът и при наемането им могат да се ползват през целия ден. Концесионерът на плажната ивица я поддържа чиста, поставил е модерни съблекални, а на тоалетните /поне сутрин, преди почиващите да се изсипят на плажа/, могат да завидят дори някои заведения в центъра на Благоевград.

ПЛАЖЪТ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЧИСТ, НО НЕ И ПЪТЕЧКИТЕ, ВОДЕЩИ КЪМ НЕГО,

които денонощно са заринати с боклуци. Всичко е потънало в бурени и това определено разваля доброто впечатление от иначе спокойния Китен. Курортът, който едва преди десетина години стана градче, наистина е сред най-подходящите за семейна почивка, защото вечер заведенията пускат музика само до 23.00 часа, в центъра му почти няма движение на коли, а местните са рядко добронамерени към  почиващите. Всъщност тук почти всяка втора къща предлага стаи за летовници на цени от по 15-20 лв. и докато някой китенец те упътва откъде да стигнеш до главната улица, той неизменно си прави устата следващото лято да избереш неговия дом.

Трите дни на морето минават неусетно. По-обиграните летовници от Благоевград, които са избрали варианта в петък да се покажат на слънцето чак към 17.00 часа, когато не е толкова силно, се товарят в автобуса в неделя в 13.00 часа без охкане. Изгорелите се отличават по широките блузи и болезнено зачервените лица, но и те са доволни от морето и дори на място правят резервация за следващия уикенд, когато твърдо са решени направо да почерняват.

Дали заради болезнените рамене или заради мисълта, че от понеделник пак ще бъдат натоварени с редовните си задължения, но връщането до Благоевград се струва на групата двойно по-дълго.  Всъщност то продължава само 2 часа повече и автобусът влиза в Благоевград около 22,30 часа. Причините за забавянето са увеличеният трафик към София в неделя вечер, една непредвидена тапа след Бургас и едно извънредно спиране заради млада госпожица, решила между две бензиностанции, че спешно трябва да се облекчи. Въпреки умората от пътя част от групата си прави резервации за следваща тридневка в края на август в Китен.

ОСВЕН ПЕТЪЧНО-НЕДЕЛНО МОРЕ, ТУРОПЕРАТОРИТЕ ПРЕДВИЖДАТ ЗА АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ И 5-, И 7-ДНЕВНА ПОЧИВКА ПРИ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ – С ПЪЛЕН ПАНСИОН.

Здравка Чимева, която първа в Благоевград организира благоевградчани да преоткрият родното Черноморие под надслов „Най ми е добре на Черното море“, е планирала и 5-дневен морски отдих с обиколка на съседните курорти по Южното Черноморие, както и екскурзия до Бегликташ – едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на България. Много вероятно е в рамките на почивката да бъде организиран и нощен излет до Китенска или Дяволска река, които минават край курорта. Отскоро тук са се появили светещи медузи и според  различни източници от 1-2 седмици летовници от цялото Черноморие пристигат тук и правят лагери около реката с надеждата да зърнат това чудо на природата, превърнало се в естествената атракция през летния Ковид сезон 2020.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *