Благоевградчани: Къде отиват плочките, извадени при ремонтите на тротоарите и площада, откъде в базата на „Диана 7” продават стари плочки по 30-40 ст.

Къде са старите плочки, които се вадят при ремонтитe на тротоари в Благоевград, при строителството на улица „Марица“ и на площадното пространство между хотел „Ален мак“ и пощата? Този въпрос силно вълнува читателите на вестник „Струма“. От няколко месеца почти всеки ден темата се повдига в сигнали, телефонни обаждания и коментари на сайта и във Фейсбук страницата на вестника.

„В частен двор на ул. „Бодрост“ 11 са прибрани тротоарните плочки, извадени при строителните дейности на ул. „Марица“, сигнализира преди дни читател. Той посочи още, че в базата на фирма „Диана 7“, която е ангажирана с ремонта на тротоарите в общината, старите плочки се продават по 30-40 стотинки. Сред въпросите, които вълнуват хората, е, че новите червени плочки са боядисани само откъм лицевата част, докато старите били целите червени, притесняват се за качеството на новите плочки и питат редно ли е частни фирми да изкарват пари на гърба на данъкоплатците, тъй като общината веднъж е платила тези плочки при полагането им преди години и сега отново се дават средства, пък макар и европейски за подмяната.

Репортерска проверка ни отведе в базата на „Диана 7“ ООД в промишлената зона. В двора върху палета грижливо бяха складирани стари и нови плочки, част от тях опаковани, както обясниха служителите, вече продадени. Най-старите, шестоъгълни, втора употреба, се продават за 30 стотинки бройката. Не са много и е очевидно, че са подбрани, тъй като счупени почти няма. Новите са по 17 лв. квадратния метър.

„Плочки от Благоевград в базата ни няма. Преди 4-5 месеца подменяхме плочки в Кюстендил и Дупница (защото и там работим), останаха ни малко и сме ги пуснали за продажба на много ниски цени, колкото да си покрием транспорта до Благоевград“, обясни собственикът на фирмата Георги Шимбов. Той допълни: „От Разлог също имахме останали, но те бяха толкова малко, че не си струва  коментарът. Плочките, които подменяме в Благоевград, директно отиват на сметището. Ако се разходите по старите тротоари, ще видите, че всичко е напукано и счупено. На нас ни възлагат за ремонт възможно най-лошите тротоари в Благоевград, по които почти няма здрава плочка,  просто нищо не остава от тях“, коментира собственикът на „Диана 7“.

На въпрос на „Струма” къде в Дупница благоевградската фирма е подменяла плочки, от общината бяха категорични, че „Диана 7” не е изпълнявала общинска поръчка при тях. Помолен отново за коментар, собственикът Г. Шимбов заяви, че са работили на частник, собственик на кравеферми, и плочките са оттам.

Най-обсъжданите стари плочки в центъра на Благоевград от площадното пространство между хотел „Ален мак“ и пощата са складирани в производствената база на фирмата изпълнител на поръчката. „Ето ги , редим ги тук“, показа на място купчините по видове главният инженер на „Стилстрой М“ ООД  Валери Ашминов. „Тук са и старите пейки, част от тях, по-запазените, от общината ги поставиха из кварталите и в селата. За да не ме питате отделно, ето това са старите осветителни тела, които ще бъдат заменени с нови. Защото сигурно ще има сигнали, още сега ви казвам, че на тяхно място ще се монтират такива с почти същата визия като тези, но отгоре ще са с LED осветление, това ще е единствената разлика, за да се запази визията и идеята на проектантите“, обясни инж. Ашминов. Той съобщи, че част от плочките от площада са депонирани при алеята към Кръста над Благоевград, за да се оформи пространството, където при параклиса на празника на Св. Дух се провежда традиционен курбан. По искане на селски кметове плочки, извадени от тротоарите, по които минава велоалеята, са дадени на кмета на с. Дъбрава –  за150 кв.м тротоар пред кметството. Пейки са предоставени на пожарната, сложени са в градинката в кв „Грамада“, както и пред блокове и кооперации в целия град, обясниха от общината.

Бърз оглед на старите и нови плочи за сравнение е достатъчен, за да се види каква е разликата между извадените стари и полагащите се нови. С просто око е видно, че старите, както и новите червени плочки, са оцветени само откъм лицевата част.  Разликата е в дебелината, при това поне с 1 см в полза на новите.

Строителството на ул. „Марица“ бе възложено след обществена поръчка на консорциума ДЗЗД „Ко Билд“. „Нямаме отношение към старите плочки, те са си на общината, нашият ангажимент е да положим новите“, обясни Стефан Соколов, управител на „Бг Ленд Ко“ ООД, една от фирмите в консорциума, който допълни: „Честно казано, не знам кой би отделил човешки ресурс за селекция на старите плочки, тъй като те са изключително компрометирани, повечето се чупят при изваждането, тъй като отдолу на много места е имало бетон и не се отлепват. Затова директно отиват на бунището“, разясни Ст. Соколов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Гугутка Пърдулева

    И от ментета втора употреба ли гепите, мамка ви мръсна, крадливо племе?!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *