Благоевградчани опънаха палатки край язовир „Доспат”! Целодневен купон, риболов и докосване до природата изместиха гръцките плажове

Лято е, Черноморието е далече, а Гърция иска PCR тестове. При тази ситуация благоевградчани откриха райско кътче за прекарване на отпуската си, и то само на 170 км от дома. Група зажаднели за емоции и приключения избраха язовир „Доспат”. Дестинацията не е подбрана случайно, тъй като между тях има и запалени рибари.

За 12 човека приготовленията са доста. След отмятане на предварително направени списъци, планове за вечери край живия огън и трепетното очакване за вадене на големи риби, колите са натоварени с палатки, туристическо оборудване и приключението започва.

Два пътят водят до заветната цел. Единият е през Велинград, а другият през Гоце Делчев. Първият е хубав, с нов асфалт в най-трудните участъци, но завоите са непоносими. През Гоце Делчев завоите са по-плавни, но има голям участък непосредсвено преди град Доспат, където шосето е осеяно с дупки. Ако решите да пътувате, сами преценете откъде да минете.

След почти 4 часа път, има и спирания за тоалетна, кучето да се посъвземе, групата пристига на язовира. Намира си място близо до вода и разтоварването на „катуна“ може да започне.

Мъжете опъват палатките, правят навес и най-важното – голяма и стабилна маса. Все пак предстоят дълги вечери на хапване, пийване, песни и спомени…

Носят и печка, вярно, че скарата е задължителна, газовият котлон е за кафето, но само с пържоли 12 гърла не се изхранват лесно, така че яхнии, супи и пържена риба също влизат в менюто.

Ако свършите продуктите, Сърница е наблизо и може да си набавите всичко необходимо оттам.

Рибата много не върви. На язовира се лови костур, пъстърва, червеноперка. Слуката я няма, но пък риболовът е мързелив – на дъно. Слагаш стръвта, замяташ, звънчето, закачено на кордата, ще даде сигнал, че има нещо на куката.

Това пък дава възможност купонът да е целодневен. Няма нужда да чакаш да се стъмни, за да се развихрят жените със салати и коктейли. Има и майстор по овкусяване на месото, както и човек за скарата. Задълженията са разпределени, така че всеки да спомогне за удобствата, които да улеснят почиващите.

Лодката е голям помощник на запалените рибари. Екипирани за жарещото слънце над водата, групата е решена, че риба все пак трябва да се хване.

На брега веселбата тече. Дамите се разхвърлят, за да хванат тен, а част от мъжете се бухват в кристалната вода – хем да се охладят, хем да се освестят от снощния купон.

Весело е, времето спира, часовник не ти трябва. Имаш седмица само за почивка, истинска.

Удоволствието не струва много – не повече, отколкото бихте похарчили у дома – и вкъщи купувате храна и напитки. Горивото пък е толкова, колкото да заредите колата, за да ходите седмица на работа.

И в цялата тази суматоха, под хладната сянка на боровете, слънцето, дъжда, разбираш, че не е важно, че не си в Гърция или в скъп хотел на Черноморието. Има смисъл само и само това, че си с приятели и семейство – хората, които обичаш и са важни за теб.

ДАНИЕЛА ИЛИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *