Благоевградчани платиха 3000 лв. за музиката, певицата и коктейла на театъра, дадоха и 8500 лв. за парад на знамената

Благоевградчани платиха за музиката, певицата и коктейла на честването на 100-годишния юбилей на ДТ „Н. Вапцаров“, и за идея, предложена за финансиране пред фонд „Култура“ и отбелязана с гриф „собствено финансиране“ от експертния съвет на фонд „Култура“. 3000 лв. от джоба на данъкоплатците е похарчила управителката на „Благоевград фест“ Десислава Кузманова за партито и почерпката след премиерата на спектакъла „Вапцаров. Песни за човека“.

Любопитното е, че за юбилейния сезон на театъра половин година по-рано ОбС – Благоевград отдели от бюджета на общината 60 000 лв.

„Тази сума, за която има подписан договор между общината и Министерство на културата, не е за един спектакъл, а за целия репертоар от 5 премиерни спектакъла в юбилейния сезон, като покрива само частично разходите за продукциите“, коментира директорът на ДН „Н. Вапцаров“ Маргарита Мачева.

Странно защо, но общинската фирма „Благоевград фест“ е финансирала отново от общинския портфейл и проект на „Омега проджект“ ЕООД за празничен парад на знамената на славата, с която собственикът й Йордан Стоянов е кандидатствал за финансиране през фонд „Култура“. Той е искал общината да му помогне да реализира патриотичната си идея с финансиране от 7000 лв., като е декларирал, че дружеството му ще участва със собствени 1500 лв. Предложението обаче е отбелязано в протокола на експертния съвет, назначен да одобрява или отхвърля идеите, с гриф „собствено финансиране“.

„Собственото финансиране“ обаче се оказва джобът на благоевградчани, тъй като парите – 8500 лв., са изписани като събитие на „Благоевград фест“ – „Организиране на официален парад на знамената по повод 5 октомври – освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго”.

Въпросът е какъв е мотивът на управителя Д. Кузманова да похарчи за сметка на общината цялата сума за проекта на „Омега проджект“ ЕООД, вместо той заедно с останалите предложения за съфинансиране от фонд „Култура“ да изчака търпеливо обсъждането им…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Весо

    Колко прост народ , какво искате вие идиоти, хората по цял Свят се радват на опери и театри само ние плюваме, 100 години честват били похарчени 3000 лв, нищо не заслужавате .Да ви затворят и театър, и кино .

    Отговори
  2. бай Ставри от Централния софийски зандан

    Ами сега новият кмет да ги хване за ушите и парите – обратно в общинския бюджет, а тарикатите, грабили за едно и също нещо от няколко места – на прокуратурата и на топло в кауша!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *