Пирин и Бодрост най-предпочитани от благоевградчани в жегите, Темето избяга на сауна чак в Памир на 4000 м височина

Благоевградският алпинист Георги Илков-Темето стигна на височина 5000 метра под 7-хилядника вр. Ленин в Памир, когато времето се развали и той трябваше да прекъсне изкачването.

„Малко под 5000 м… И времето ни ошамари”, написа той в профила си, ползвайки сателитна връзка в базовия лагер, който е един от 4-те за адаптация към надморската височина.

В лагера на 4000 метра алпинистът ни, който предприе изкачването на върха сам и е в планината от 4 юли, се поглези със сауна – 25 американски долара на час с опция помещението да се ползва едновременно от 4-ма души, и 1 малка бира за 3 долара. Приятелите му останаха силно възмутени от цената на водката – 10 долара за бутилката, подлъгани от твърденията на Темето, че в Русия всичко е безкрайно евтино, но бързо си направиха сметка, че в благоевградските заведения бутилката струва 3-4 пъти по-скъпо, и зарязаха темата. Темето пък въобще не обърна внимание на алкохолните им разсъждения, защото още преди тръгването си към Киргизстан се зарече да не лизне твърд алкохол, докато трае експедицията. При подходящо време Илков се надява да стигне до вр. Ленин на 20 юли, като до момента е приел поръчки за поне една раница с камъчета от върха. Особено настойчиви са приятелите му алпинисти заради поверието, че камъче в джоба от върха, към който си се запътил, гарантира успешна експедиция.

В летните жеги Темето далеч не е единственият благоевградчанин, който се разхлажда по този начин. Макар и не чак като него на минус 30 градуса, прохладата на планината избраха благоевградският адвокат Рангел Бараков и съпругата му д-р Антоанета Баракова, които през уикенда покориха на един дъх вр. Безбог /2645 м/, а после и Полежан.

Бившият компютърен специалист в МБАЛ – Благоевград Павел Джунев в събота има възможност лично да оправи българския флаг на вр. Пирин. Той се качи догоре с приятели в еднодневен поход, започнал от местността Предел с коли и продължил 12 км пеш до хижа „Моравица“ плюс 5,5 часа здраво катерене до върха.

Ден след планинския подвиг Джунев написа увлекателен пътепис за приключенията си по пътя към върха и даде няколко съвета на всички, които решат да последват примера му. А на момичетата от типа „кифли“ директно препоръча да отидат в мола, вместо да се пробват като планинарки.

Мнозина благоевградчани, които също избраха планината, предпочетоха да я съчетаят обаче не с катерене, а с активна почивка и полезни занимания. Като медицинската сестра в благоевградската Професионална гимназия Даниела Ваклинска, която изкарва цели лета в семейната вила в курорта Бодрост, а там в съботите и неделите човек няма къде игла да хвърли. В неделя Даниела хем направи дълга разходка по равното, хем набра огромен букет с жълт кантарион, чаят от който е балсам за сърцето и нервната система.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *