Благоевградчанката от Канада Диана Димова пее за българите в Чикаго навръх Нова година

Даяна e певица. Живее във Ванкувър. Истинското й име е Диана Димова. Пее, откакто се помни. На 4-5 годинки в България възрастните вече я качвали на сцена по различни събития и тя изпълнявала народни песни, които научила от леля си Цецка и баба си. До 4-и клас е свирила на акордеон.

Надарена е с глас сопрано – най-високият при женските гласове и с най-големи възможности. Пее професионално от 2006 г. Мести се в Канада преди две години. Пее на събития за българската общност на канадска територия, но повече се е отдала на съпруга си и двете си малки дечица.

Професионалната й кариера е свързана с попфолка. Изпълнява и естрада, и народни песни. И не спира да се усмихва, да е позитивна и да се стреми да радва хората.

За Нова година BG VOICE успя да „открадне“ Даяна и тя ще пее на празника, организиран от медията в Чикаго. „Хората в Канада ще ми липсват, но пък съм страшно развълнувана да посрещна 2021-а с българите в Чикаго. Имам много познати, които също ще дойдат. Подготвила съм разнообразен репертоар. В дванайсетия час ще изпеем заедно химна – традиция, която обичам много“, разказва певицата.

„Освен очарователната Даяна гостите ще могат да се насладят на отлично подбрано меню и отворен бар“, споменава Ясен Дараков, гл. редактор на BG VOICE.

„Семействата с деца могат да доведат цялото семейство. За малчуганите също ще има забавления, а накрая чрез томбола ще изтеглим печелившия за голямата награда – екскурзия до Мексико“, прибавя Николай Кръстев, издател на BG VOICE.

Даяна е родом от Благоевград. До седми клас учи в музикална паралелка. На тази крехка възраст решава, че музиката ще е попрището, на което ще се посвети, и затова постъпва в училището за фолклорни изкуства в Широка лъка с профил народно пеене. „Това не е обикновено училище, в което се прибираш всеки ден вкъщи. То е като пансион. Стояхме там по цяла година и се прибирахме само за ваканциите. Това ми даде възможност да се потопя напълно в музикалното изкуство и да науча страшно много неща“, спомня си Даяна. По-късно завършва и Софийския университет със специалност „Музикална педагогика“. Втората й специалност е пиано.

Първия си албум „Право в целта“ издава през 2006 г. Пише и свои текстове. През 2013 г. печели наградата за най-желан изпълнител.

На въпроса за любимите й песни Даяна казва, че обожава Лили Иванова. „Пея нейни песни с голям респект и много трепет в сърцето. „Осъдени души“ ми е едно от любимите нейни парчета. Аз ще го изпълня и в Чикаго. Пожелавам на всички българи, където и да се намират по света, весело посрещане на коледните и новогодишните празници“, добавя тя.

Дaянa oт двe гoдини живee в Кaнaдa cъc cъпругa cи, кoйтo e бългaрин, нo oт гoдини живee и рaзвивa бизнec в Кaнaдa. Двaмaтa ce вeнчaхa прeз 2016 г. нa пищнa cвaтбeнa цeрeмoния в Coфия. И мaкaр дa нe e издaвaлa нoвa пeceн и клип oт някoлкo гoдини, музикaтa приcъcтвa aктивнo в живoтa нa Дaянa. През септември 2017 г. е първото й участие във фолклорен концерт в Канада.

Ето какво казва за себе си Даяна: „Цялото ми семейство са музикално надарени, но не са имали възможност да се развиват. Имам 2 сестрички – едната е по-голяма от мен и се казва Ани, с нея сме пeли заедно в хора на господин Александър Миракчийски в ДНА – гр. Благоевград, имали сме много концерти и солови изпълнения, а по-малката ми сестра се казва Краси – тя също много добре пее и има златен медал от Копривщица на 7 годинки. Още от ранна детска възраст хората забелязваха таланта ми и не пропускаха да ме качат на сцената – било то на кръщенки, събори, сватби… Бях голяма атракция, защото бях много мъничка – едва на 4,5 годинки. Много от песните си съм научила от своята баба, от леля ми Цецка. До 4-и клас в основното училище съм свирила на акордеон, след което до 7 клас съм била в музикална паралелка. След 7-и клас реших да се занимавам окончателно с музика и да развивам таланта си в училището за фолклорни изкуства в с. Широка лъка, там научих много. Освен че се усъвършенствах като певица, запознавайки се с различни фолклорни песни от Странджа, Тракия, Шоплука, Родопите… се изградих и като човек, научих се на самостоятелност, още от 2-и курс започнах да пея с оркестри и да се издържам сама…

Пет години след завършването ми в музикалното училище кандидатствах в Музикалната академия в град Пловдив. Много бях щастлива, че бях приета от първия път – специалност инструментално изкуство. Учих 2 години, след което реших да замина за Швейцария като певица, запознавайки се със сръбските народни песни, след 2 години в чужбина, за да не загубя студентски права, реших да се завърна и да завърша висшето си образование. Реших да се преместя в Софийския университет и завърших специалност музикална педагогика.

Професионалната ми музикална кариера започва 2006/2007г. – издадох и първия си самостоятелен албум „Право в целта”. Като човек, занимаващ се с изкуство, съм не съм изпълнител, но пиша текстове и имам свои песни, които се надявам да намерят своето достойно място в някои от албумите ми. Имала съм мнoгoбройни участия както в София и страната, така и в Белгия, Гърция, Испания, Турция, Англия… и мнoго други.

Хобито ми е да готвя, домошaр съм, много искрена и открита, най-важните хора за мен са моето семейство, моногамна съм в лично отношение, не прощавам лъжата. Гордея се с това, което съм, защото знам, че в живота си нищо не съм получавала даром, а е спечелено с много труд, хъс, постоянство и честност. Обичам точните и коректни хора, каквато съм и аз. Обичам всякакъв стил музика, стига да не се прекалява, всеки стил си има красота”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *