Благоевградчанка излъга, ГУШНА 48 892 лв.

30-годишна благоевградчанка е обвинена, че излъгала, че отглежда калифорнийски червеи биотор, за да получи европейска субсидия. Кристина Илиева се регистрирала като земеделски производител през 2013 г. и сключила договор с Кирил Качев да ползва под наем ливада от 6 дка в местността Миразица в Симитли. След това подала заявление в областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Благоевград да бъде подпомогната по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по Програмата за развитие на селските райони, финансирана от Европейския съюз.

Илиева декларирала, че отглежда калифорнийски червеи във ферма за биотор в Симитли върху 230 кв.м и поискала финансово подпомогане от 48 892 лв., като представила бизнес план за усвояването на средствата. На следващата година експерти от областната дирекция извършили проверка на животновъдния обект и в присъствието на младата фермерка започнали да ровят в лехите и да търсят калифорнийски червеи. След многократни разравяния намерили само няколко бройки. Лехите били запълнени с черна субстанция и поръсени с оборски конски тор, в тях имало камъни и тревни чимове, които в никакъв случай не били естествена хранителна среда за калифорнийските червеи. За животновъден обект от този мащаб само за месец консумацията на оборски тор възлиза на 8 тона. Кристина Илиева признала, че към момента не се е занимавала с отглеждане на червеи.

Впоследствие била извършена повторна проверка, този път по сигнал на Окръжна прокуратура – Благоевград, която била в по-разширен състав. Тогава е установено, че лехите били пълни със субстрат от неясен произход, върху който имало минимални количества оборски тор. При разчупване на буците отново са открити само няколко червея, които не били от развъдна дейност.

В заключение проверяващите посочили, че в лехите не се произвежда биохумус от органични отпадъци, включително животински тор. Количеството на калифорнийските червеи било крайно недостатъчно, за да се твърди, че във фермата се произвежда биотор. На фермерката било отказано европейско финансиране, което тя обжалвала в Административен съд – Благоевград.

Жалбата била отхвърлена, а след това Кристина Илиева е обвинена, че е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“, че има действащо животновъдно стопанство за отглеждане на червеи. В хода на досъдебната фаза тя не се признала за виновна и се е ползвала от правото си да не дава обяснения. За това престъпление по чл. 248а, ал. 2 от НК се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 5000 лв.

Тъй като Илиева е с чисто съдебно минало, прокуратурата я освобождава от наказателна отговорност и предлага да й бъде наложена глоба. Програмният период по тази мярка 112 е от 2007 до 2013 г., като създаването на биоферми за червеи бележи истински бум.

Според доклада на Сметната палатата под черта се споменава, че в този период са сключени 2252 договора за развитие на тази дейност, а по данни на фонд “Земеделие”, по мярка 112, за отглеждане на калифорнийски червеи, са 573 на брой, като договорената субсидия е 27 931 210 лв., а изплатената към 2016 г. е близо 16 млн. лв.

Според данните на фонд “Земеделие” най-много млади фермери, които се занимават с производство на биотор, има в областите Благоевград – 61, следват Ямбол – 49, Стара Загора – 46, и Пловдив – 40. Случаи на злоупотреби и фиктивни ферми също са установени, като вече има и осъдени млади животновъди за „червиви” проекти.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *