Благоевград в Топ 5 на областите с най-много болнични – 78 400 за година, социалното министерство започва проверка за тарикати, „поболели се“ за месец, докато берат портокали в Гърция

Благоевград в Топ 5 на областите с най-много болнични – 78 400 за година, социалното министерство започва проверка за тарикати, „поболели се“ за месец, докато берат портокали в Гърция.

Жители на Благоевградска област си вземат болнични от по месец и повече и докато НОИ им ги плаща, ходят да работят в Гърция като сезонни работници, съобщи вчера социалният министър Деница Сачева.

Градът бе даден като лош пример за злоупотребата с болнични листове през последните години, в резултат на което разходите за изплащане на болнични от хазната са достигнали 463 млн. лв. Според Сачева в момента тече проверка на тези болнични в НОИ – Благоевград.

„Никой не ни проверява”, коментира обаче шефът на НОИ в областния център на Пиринско Илиан Георгиев и ни препрати за по-конкретна информация към пресцентъра на осигурителния институт. Оттам пък ни изпратиха публикувания същия ден доклад на министър Сачева, наречен „Анализ на причините за нарастване на изплатените обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване“.

В анализа е записано, че има сериозно нарастване на общия брой издадени болнични листове – към 2018 г. те са 2,243 млн., което е с 52,2% повече, отколкото през 2010 г.

Близо 60% от издадените през 2018 г. болнични листове са съсредоточени в областите с най-голям брой на населението и най-високо икономическо развитие. Това са София-град (29,08 %), Пловдив (10,93 %), Варна и Стара Загора (по 5,35 %), а пета в страната по брой болнични листове е Благоевградска област с 4,58%. След нас с 4,25% е Бургаска област, където населението е 410 000 жители – със 100 000 повече, отколкото е благоевградското.

Петото място на Благоевград е изчислено на база издадените през 2018 г. 78 400 болнични. За сравнение, през 2017 г. те са били 76 200, а година по-рано – 73 600.

Посочените шест области са и тези, в които има най-голяма концентрация на лечебни заведения. По данни на НСИ за 2018 г. близо 55 на сто от лечебните заведения на територията на страната (общо – за извънболнична помощ, болнични заведения и друг вид лечебни и здравни заведения) са на територията на същите тези 6 области: води София-град с 24,3%, следват Пловдив – 9,5%, Варна – 8,2%, Бургас – 4,7%, Стара Загора – 4,7%, и Благоевград – 3,5%.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата – януари, февруари и март. Преди последните коледни и новогодишни празници обаче няма драстично увеличаване на болничните листове, отчитат от социалното ведомство. Предположенията за неочакваното „оздравяване“ на българите около коледната ваканция са, че това е резултат от вдигнатия шум от работодателите за фалшивите болнични, както и от заканата да се прилага строго чл. 225, ал. 1 от Закона за здравето, който предвижда санкции за лекарите, издали болничните менте, в размер на 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение – от 4000 до 10 000 лв.

Акцент в анализа на социалното министерство е още една тенденция, в която участва Благоевград. Същата касае джипитата.

“Има области на страната, като например Пазарджик, Перник, Ямбол, Благоевград, Габрово, Кюстендил, София, София-град и Стара Загора, в които броят на издадените болнични листове от заведенията за извънболнична помощ е значително над средното за страната ниво от 647 болнични листове. В Ямбол, София-град, Благоевград и Кюстендил броят на издадените болнични листове от болнични заведения също е доста по-висок от средния за страната брой от 1115”, пише в социалния анализ.

Близо 40% от издаваните болнични листове са в предприятията с най-малка (до 9 осигурени лица включително) или най-голяма численост (500 и повече осигурени лица). Най-често се поболяват заетите в секторите, свързани с търговията и строителството.

Най-често пък болничните се издавали с 5 диагнози. Това са J20.9 „Остър бронхит, неуточнен“, M51.1 „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел“, J06.9 „Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена“, O20.0 „Заплашващ аборт“ и В34.9 „Вирусна инфекция, неуточнена“. Тези диагнози обхващат над 45 на сто от лицата, на които е изплатено парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване през 2018 г.

Анализът на социалното министерство бе приет на последното заседание на МС, а кабинетът реши в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъдат обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

Проблемът с фалшивите болнични е в дневния ред на социалното министерство от миналата година. Тогава от личните лекари дойде предложението отговорност да носят и самите пациенти – който не спазва препоръките в болничния си лист, да бъде санкциониран, включително с глоби и неплащане на болничните. Не е ясно кой обаче трябва да проверява дали болният е в леглото си, или на море, нито кой трябва да го глобява. До 2012 г. в страната съществуваше регламент, според който НОИ и регионалните здравни инспекции имаха право да проверяват по сигнал на работодателя дали болните спазват предписания им режим, но вече не е така. Законодателството ни е толкова ларж към кръшкачите, че личните лекари са задължени да издават болнични дори за махмурлук.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *