Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Благоевград и Банско обраха медалите на националния “Digital festival 2018”, победителите си тръгнаха с 1000 лв. премия

Ученици от Благоевград и Банско обраха медалите на втория национален “Digital festival 2018”, който се проведе в Банско с подкрепата на общината. Победители в него станаха Георги Арнаудов и Христо Стоянов, ученици в Езиковата и Природо-математическата гимназия, които взеха 1000 лв. награда и 1-во място с проекта си “Sandy VA”. Деветокласниците спечелиха журито с иновативната си идея за виртуално счетоводство на стартиращи малки бизнеси. Проектът им представлява интернет приложение, което дава възможност за бързо сканиране на счетоводни документи и бързата им обработка онлайн.
На трето място с проекта си “Virtual simulation of Universe” – за развитието на Вселената и как може да се направи този модел в компютъра, бе класиран Алекс Иванов. Алекс е син на руския физик Вячеслав Агрази, чиито изследвания и многобройни публикации са свързани с Космоса, и дизайнера на бижута Марина Безух, които от години живеят в Банско.
Според основателя и организатор на фестивала за дигитално предприемачество, банскалията Георги Мутафчиев, тази година иновативно мислещите хора – 10 отбора на възраст между 14 и 24 г., успели толкова блестящо да създадат идеен бизнес проект в рамките на 48 часа и да го защитят пред жури от международно признати експерти, че безусловно заявили бъдещето си в компютърните технологии и предприемачество.
За презентацията на проектите им на младите хора помагаха ментори – предприемачи с богат опит от Германия, Алжир, Франция, САЩ и Великобритания. Самите ментори вече успяха да си набележат българските таланти, на които с удоволствие биха дали поле за изява в компаниите си.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *