Благоевград на косъм да остане без общински съветници, 90% са в конфликт на интереси по новия закон

90% от общинските съветниците на Благоевград са в конфликт на интереси по новия закон, влязъл в сила преди дни. Те не трябва да имат частен бизнес и финансови отношения с общината – търговски, строителен, като концесионери и т.н. Вчера бе последният срок, в който членовете на ОбС трябваше да декларират дали отговарят на изискванията на новия Закон за конфликт на интереси.

Новите условия забраняват на общинските съветници да са в управителни, надзорни или контролни съвети, в съвети на директорите, да са контрольори, управители, прокуристи, търговски помощници, синдици или ликвидатори на търговски дружества с общинско участие, или да са директори на общински предприятия. Съветниците вече нямат право и да са еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключен договор с общината, в която са съветници, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Първоначалното решение бе до 23 април всички налични обстоятелства в този смисъл да бъдат отстранени, в противен случай следва напускане на местния парламент. Вчера обаче от парламента дойде новината, че е гласувана отсрочка до 1 декември 2019 г. на влизането в сила на наредбата на новия закон, касаеща общинските съветници. Новите правила изключват от състава на ОбС всички бизнесмени, които имат каквито и да е бизнес отношения с общината, включително наети на търг или с конкурс помещения или спечелени поръчки, на които са се явявали на общо основание. Лекарите и служителите в общинските болници, банкерите, чиито институции са във финансови отношения с кметството, също трябва да избират дали да са общински съветници, или да запазят работата си.

Възникна въпросът дали учителите в общински училища също са под ударите на новия закон. Ако влизането му в сила не бе отменено вчера, имаше опасения, че Благоевград можеше да се окаже без действащ местен парламент.

„Притесненията са основателни и са във всички общински съвети в страната“, коментира вчера председателят Радослав Тасков. „През последните 2 седмици комуникирам с много колеги от Асоциацията на общинските съвети в страната и сме сигурни в едно – промяната е ненавременна, недостатъчно добре обоснована, тъй като общата формулировка, че общинският съветник няма право да има договор с общината, е много обща. Има случай в Стара Загора колега общински съветник да има договор за дарение с общината за издръжка на Социалния патронаж. По разпоредбата на този закон той е в конфликт на интереси и трябва да напусне ОбС или да прекрати дарението си”.

Успокоението дойде, след като депутатите се съобразиха с внесеното от председателя на Националното сдружение на общините предложение разпоредбите на този член да започнат да действат в рамките на мандат 2019-2023 г. Ако това не бе станало, близо 90% от общинските съветници в Благоевград щяха да попаднат в графата „конфликт на интереси”.

 

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кукуригу

    Ами на следващите избори просто партиите няма да включват в листите си тупани, които имат отношения с общината като т.нар. търговци, пишман-бизнесмени и прочее. Т.е. Урдата, Таската, разни Петли, Мама Кажа и други перушинести и не толкова индивид да си въртят далаверата, без да играят под масата в общината като съветници! Така трябва и ще е добре за народа. А дано, ама надали…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *