HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Изместването на „Св. Харалампий“ с ден напред удари касичката на „Във. Богордично“

Рехав огнен кръст огря  катедралния благоевградски храм „Въведение Богородично“, където с тържествена служба местни свещеници осветиха меда, донесен от благоевградчани.

Докато миналата година тук бяха донесени и подредени върху специалните маси над 3000 бурканчета с мед, тази година броят им бе наполовина и едното рамо на кръста остана празно.

Причината за необичайно слабия интерес към празника на медарите в единствената българска църква, отбелязваща го по този атрактивен начин, бе, че Светият синод миналата седмица измести с ден напред празника на Св. Харалампий, който винаги е на фиксираната дата 10 февруари. Като причина за безпрецедентното объркване на християнския календар синодалните старци посочиха съвпадението му с днешната Задушница. Явно повече от медопроизводителите обаче не бяха разбрали, че Св. Харалампий тази година ще се отбележи на 9 февруари, и затова църквата остана доста празна.

Пропускът на местните свещеници да дадат по-голяма гласност на решението на синода бе признат и от председателя на катедралния храм Дончо Шавулев.

Преместеният празник удари и касичката на „Въведение Богородично“, в която от 2 години на този ден се събират хиляди левове благодарение на въведената „такса за освет“ от 3 лв. на бурканче. Като се прибави и свещта, която медопроизводителят задължително трябва да си купи, за да бъде прикрепена към буркана, освещаването  на меда става доста скъпо удоволствие. Известна благоевградска адвокатка вчера в двора на църквата гласно изрази възмущението си от таксата от 3 лв. и обясни на висок глас на няколко свои познати, че обикновено носела мед в църквата в кв. „Струмско“, където тази услуга е напълно безплатна, и във всички случаи догодина на 10 февруари ще отиде отново там.

С такса или без такса, вярва се, че осветеният на Св. Харампий мед придобива лечителна сила.

Ваня Симеонова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *