Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на Горна Джумая с тържествена програма

Община Благоевград ще отбележи 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма. Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври. Празничният ден ще започне в 09.30 часа  с Панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“. В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев-Македончето.  В 10.45 часа  ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение , който се намира на площад „Мите Марков“. След това,от 11.15 часа,  предстоиконцерт на Ансамбъл „Пирин“.

Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с  Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал  „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“ 

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *