Топ теми

Благоевград трети по безработица и с най-ниски заплати в страната

Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив, според данни на Агенцията по заетостта. Благоевградска област остава и с най-ниското работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и в област Видин.
Цветомир Шопов има средно специално образование в строителен техникум, от дълги години работи като шофьор. 48-годишният мъж има две деца близнаци. За да може да плаща образованието им, е принуден да замине за чужбина.

“Дъщеря ми учи в частен колеж, 3000 лева й е семестърът, как да се образова това дете?”, заяви пред БНТ Шопов. Преди за замине в чужбина, и двамата със съпругата му работили, но средствата за издръжка на семейството не стигали.

“Работихме на по две работи по 13 часа, от които по договор съм на 8, но аз работя 13 часа, които не ми се плащат, нощният труд не ми се плащаше, това е положението”, разказа Цветомир Шопов.

Мъжът се е върнал у нас от чужбина и сега разчита да намери работа чрез програмите по заетост в Бюрото по труда.

“Носталгия, родители, семейство, всичко е тук, затова се прибрах. Смятам, че няма лесно да си намеря работа, защото имам изисквания все пак, не мога да работя за без пари, преди две седмици съм се прибрал от Германия. Ако не станат тук нещата, най-вероятно пак ще замина”, споделя Цветомир Шопов.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период на миналата година.

“От началото на годината броят на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. А спрямо аналогичния период на миналата година имаме увеличение от 1,5%, или с 2194 лица. С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда”, каза Станислава Поповска – директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си, са били заети в сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

“В същото време именно тези работодатели в зависимост от поръчките и обема на работа, които имат, също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите”, обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

“Много по-трудно е… Защото ми го казаха на едно място, в магазин за обувки беше, казват – при вас е по-трудно, защото не може да помните”, сподели Снежана Димчева.

“Разбира се, лицата над 50-годишна възраст срещат затруднения за това, че повечето от работодателите предпочитат по-млади хора, но в същото време пък има и доста голям брой работодатели, които наемат и лица над 50-годишна възраст, защото имат по-голям професионален опит, умения и компетентности”, уточни Станислава Поповска.

И тази година работодатели могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *